Nauka

DEMI: Prezentacija naučnih dostignuća iz cijelog svijeta

DEMI: Prezentacija naučnih dostignuća iz cijelog svijeta
Foto: N.N. | DEMI: Prezentacija naučnih dostignuća iz cijelog svijeta

BANJALUKA - Profesori Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci prije 20 godina pokrenuli su DEMI konferenciju sa željom da doprinesu naučnom, tehnološkom i privrednom razvoju Republike Srpske, u čemu su i uspjeli, jer je za dvije decenije DEMI dostigla nivo međunarodne konferencije s učesnicima iz cijelog svijeta.

Prema riječima predsjednice Organizacionog odbora konferencije i profesorice Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Zorice Tanasić, DEMI je već prepoznata kao izuzetno uspješna međunarodna konferencija, koja pruža mogućnost inženjerima, istraživačima i ekspertima iz cijelog svijeta da prezentuju najnovija naučna i stručna dostignuća u oblasti mašinstva i industrijskog inženjerstva.

"Želimo da se učesnicima konferencije približe novi rezultati istraživanja i razvoja u mašinstvu i industrijskom inženjerstvu, kao i da se diskutuje o mogućnostima njihove primjene u industrijskim sistemima. Konferencija DEMI je jedinstvena prilika da profesori s Mašinskog fakulteta pozovu kolege sa drugih fakulteta iz okruženja i cijelog svijeta s kojima učestvuju na međunarodnim projektima", kaže Tanasićeva.

Prema njenim riječima, na konferenciji DEMI 2017. prvi put određeni broj autora naučnih radova imao je mogućnost da objavi svoje radove u jednom od časopisa: "Thermal Science", "Facta Universitatis Series: Mechanical Engineering", "ActaTechnica Corviniensis", "The Annals of Faculty Engineering Hunedoara" i "Applied Engineering Letters", što pomaže mladim istraživačima da razvijaju svoja znanja.

"DEMI je od 2015. godine prerasla u međunarodni naučni skup, što je svakako rezultat kontinuiranog poboljšanja nivoa kvaliteta konferencije. Od 2005. godine Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske je redovno glavni pokrovitelj za organizaciju konferencije uz sponzorstvo preduzeća s kojim Mašinski fakultet ima dobru saradnju. Svakako da nam ova podrška mnogo znači i očekujemo i dalje dobru saradnju s Ministarstvom. U današnje vrijeme teško je obezbijediti finansijska sredstva, koja nisu mala ako se želi organizovati skup koji će privući poznate naučnike iz oblasti mašinstva i industrijskog inženjerstva", ističe Tanasićeva.

DEMI se održava svake dvije godine, a na posljednjoj konferenciji prošle godine učestvovalo je 366 autora i koautora na naučnom radu iz 12 država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije