Nauka

Hercegovački karst zanimljiv svjetskim naučnicima

Hercegovački karst zanimljiv svjetskim naučnicima
Foto: Vesna Duka | Hercegovački karst zanimljiv svjetskim naučnicima

TREBINJE - Hercegovački krš je zanimljiv naučnicima iz cijelog svijeta, zbog čega su studenti sa nekoliko kontinenata stigli u Trebinje, kako bi na licu mjesta proučavali ovaj dio Evrope.

Oni su se na višednevnom međunarodnom kursu "Karst i podzemne vode u karstu" okupili sa svojim profesorima sa fakulteta, sa svih kontinenata, osim Australije.

Saša Milanović, profesor i šef Centra za hidrogeologiju karsta na Rudarsko-geološkom fakultetu Beogradskog univerziteta, kaže da je istočna Hercegovina "centar karsta svijeta".

"Ovdje se okupljaju studenti i profesori iz cijelog svijeta da se upoznaju koliko je ovo područje značajno za nauku u oblasti karsta i hidrologije karsta, naročito od pedesetih  godina prošlog veka, kada je počela gradnja sistema HET", rekao je Milanović.

Na pitanje po čemu je istočna Hercegovina među najspecifičnijim kraškim područjima u svijetu, on je odgovorio rečenicom naučnika Jovana Cvijića, po kome je ova nauka i dobila ime karstologija:

"Nema celastijeg i razvijenijeg karsta nego onoga između Neretve i Skadarskog jezera."

Profesor Milanović objašnjava da je cijelo područje ove regije karst, da su ovdje velike količine padavina i veliki problemi.

"Problem je da su ili poplave ili suše zahvaljujući ovom terenu i preraspodeli voda, ali od kada je urađen sistem HET, nekako se to regulisalo i mnogo je lakši život nego pre pola ili celog veka", ističe on.

Nenad Tubić, student Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, rekao je da je ovaj kongres značajan za sve studente, jer je prilika da se na terenu upoznaju sa Dinaridom, jedinim takvim u Evropi.

Pored teoretskih predavanja, učesnici će narednih dana obići i sistem HET, Mostar, kao i znamenitosti Trebinja i Hercegovine.

Ovo je 11. godina da se u Trebinju organizuje ovakav seminar za studente i profesore iz cijelog svijeta, a organizuju ga Rudarsko-geološki fakultet iz Beograda i Geološki zavod RS, uz podršku grada Trebinja i HET-a.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije