Nauka

IBM i NASA se udružuju: Grade Al model za nauku o Zemlji (VIDEO)

IBM i NASA se udružuju: Grade Al model za nauku o Zemlji (VIDEO)
Foto: Screenshot | IBM i NASA se udružuju: Grade Al model za nauku o Zemlji (VIDEO)

NASA procjenjuje da će njene naučne misije o Zemlji generisati oko četvrt miliona terabajta podataka samo u 2024.godini.

Kako bi naučnici o klimi i istraživačka zajednica efikasno koristili ovu gomilu neobrađenih satelitskih podataka, IBM, HuggingFace i NASA će sarađivati na izgradnji geoprostornog modela otvorenog koda.

Novi model će služiti kao osnova za novu klasu nauke o klimi i Zemlji. Novi AI sistemi će moći da prate krčenje šuma, predvide prinose usjeva i emisije gasova staklene bašte.

Za ovaj projekat, IBM je iskoristio svoj nedavno objavljeni model Watsonx.ai. To je osnovni temeljni model koji je koristio godinu dana podatke sa NASA satelita Harmonized Landsat Sentinel-2 (HLS).

Ti podaci se prikupljaju putem dva Sentinel-2 satelita Evropske svemirske agencije (ESA). Sateliti su osmišljeni za prikupljanje optičkih snimaka visoke rezolucije nad kopnenim i obalnim područjima u 13 spektralnih kanala.

Što se tiče, HuggingFace-a, kompanija će hostovati model na svojoj AI platformi otvorenog koda. Prema IBM-u, finim podešavanjem modela na "označenim mjestima koja su obilježena od strane stučnjaka kao rizična za poplave i požare", tim je uspio da poboljša performanse modela za 15 odsto u odnosu na trenutno stanje tehnike koristeći upola manje podataka.

"Suštinska uloga tehnologije otvorenog koda je ubrzanje otkrića kritičnih oblasti kao što su klimatske promjene. To nikad do sada nije bilo jasnije", rekao je Sriram Raghavan, potpredsjednik IBM-a.

"Kombinovanjem IBM-ovog osnovnog modela usmjerenog na stvaranje fleksibilnih sistema vještačke inteligencije za višekratnu upotrebu sa NASA-inim satelitskim podacima Zemlje i korišćenjem na AI platformi otvorenog koda, Hugging Face-a, možemo da iskoristimo moć saradnje za implementaciju bržih i efektivnijih rješenja koja će poboljšati našu planetu."

(PC Press)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije