Nauka

Napravljen flaster za istovremeno mjerenje nivoa kofeina i alkohola u krvi

Napravljen flaster za istovremeno mjerenje nivoa kofeina i alkohola u krvi
Foto: Print Screen/Youtube | Napravljen flaster za istovremeno mjerenje nivoa kofeina i alkohola u krvi
N.N.

Grupa inženjera sa Kalifornijskog univerziteta u San Diegu razvila je novi mekani i rastegljivi flaster za nošenje koji može istovremeno da prati krvni pritisak (BP), puls (HR), glukozu i nivo laktata, alkohola ili kofeina u isto vrijeme.

Flaster koji se nosi na vratu za najbolje rezultate testiran je na brojnim subjektima koji su obavljali različite zadatke, poput vježbanja, konzumiranja obroka sa visokim sadržajem šećera i pijenja kofeinskog ili alkoholnog pića. Očitavanja su bila gotovo jednako precizna kao ona sa komercijalnih uređaja za nadzor.

Imati takav uređaj dostupan na tržištu nudi koristi kod mnogih pacijenata čija zdravstvena stanja traži istovremeno i kontinuirano praćenje više zdravstvenih pokazatelja, kao što su ljudi sa srčanim oboljenjima i dijabetesom, ili pacijenti na jedinicama intenzivne njege.

"Novina je u tome što uzimamo potpuno različite senzore i spajamo ih na jednoj maloj platformi maloj kao pečat", rekao je koautor Džosef Vang. Možemo da sakupimo toliko informacija pomoću ovog uređaja koji se može nositi i to na neinvazivan način, bez izazivanja neprijatnosti ili prekida u dnevnim aktivnostima", navodi se.

Flaster je tanak list rastezljivih polimera sa BP senzorom i dva hemijska senzora, jedan za laktat (biomarker fizičkog napora), kofein i alkohol u znoju i onaj koji mjeri nivo glukoze.

Krvni pritisak se nadgleda senzorom zavarenim na flaster provodljivim mastilom. Mjerenja se izvode primjenom napona na pretvarače, koji šalju ultrazvučne talase koji se odbijaju od najbliže arterije i vraćaju eho signal preveden u očitanje BP.

Senzor za laktat, kofein i alkohol, odštampan na flasteru od provodljive boje, djeluje oslobađanjem lijeka koji se zove pilokarpin u kožu i otkrivanjem hemijskih supstanci prisutnih u znoju izazvanom lijekom.

I na kraju, senzor glukoze, takođe odštampan na flasteru, je elektroda koja donosi blage električne udare na kožu, stimulišući na taj način oslobađanje intersticijske tečnosti, i mjeri glukozu koja se u njoj nalazi.

(B92.net)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije