Nauka

Naučnici otkrili tajnu regeneracije repa guštera

Naučnici otkrili tajnu regeneracije repa guštera
Naučnici otkrili tajnu regeneracije repa guštera
Agencije

NJUJORK - Svima je poznato da gušteru izraste novi rep ukoliko ostane bez njega.

Mehanizam koji omogućava ovu regeneraciju, međutim, za nauku je dugo bila misterija, ali to više nije slučaj.

Naime, grupa američkih naučnika je uspjela da izoluje gene koji izazivaju rast novog tkiva kod reptila. Primjenjeno na ljude, ovo otkriće bi moglo da pomogne u borbi protiv genetskih malformacija i oštećenja kičmene moždine, piše Hafington Post.

Za potrebe studije istraživači su detaljno proučili 23.000 gena Anolisa carolinensisa, zelenog guštera dugog oko 20 centimetara.

Njegovo kompletno genetsko sekvenciranje obavljeno je još 2011, ali ovog puta stručnjaci su pažnju fokusirali na gene tokom procesa regeneracije repa kako bi identifikovali one "odgovorne" za ovaj fenomen.

Tako su otkrili da najmanje 326 gena na određenim tačkama duž repa aktivno učestvuje u regeneraciji, što ukazuje da DNK guštera posjeduje "recept" za regeneraciju.

"Bili smo jako iznenađeni. Očekivali smo da regeneracija bude lokalizovana na vrhu rastućeg repa, a zapravo su ćelije podijeljene na različite 'džepove', uključujući mišiće, hrskavicu, kičmenu moždinu i kožu, i to duž cijelog repa", rekao je Kenro Kusumi, ko-autor studije i profesor na Univerzitetu u Arizoni.

Ćelije se umnožavaju u okviru novog tkiva kako bi nastao novi rep.

"Ipak, regeneracija nije instant fenomen", rekla je Elizabet Hačins, takođe jedan od autora studije i apsolvent na Univerzitetu, dodavši da bi gušteru izrastao novi, funkcionalni rep potrebno je više od 60 dana.

Naučnici vjeruju da bi njihovo otkriće moglo da prokrči put novim terapijama u liječenju urođenih deformiteta i povreda kičmene moždine, kao i artritisa. Naime, gušteri dijele dobar dio genoma sa ljudima. Gotovo svi od 326 pomenutih gena prisutni su i u ljudskom DNK.

Bolna upala zglobova, artristis, posebno raširena među starijom populacijom, mogla bi da bude liječena putem regeneracije hrskavice, objasnio je Kusumi.

"Gušteri stvaraju puno te hrskavice u svojim repovima u toku regeneracije, te se nadamo da će taj proces moći da se aktivira u liječenju artritisa kod ljudi", zaključio je američki naučnik.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije