Nauka

Naučnici razvili zdraviji način pravljenja čokolade

Naučnici razvili zdraviji način pravljenja čokolade
Foto: Arhiva | Naučnici razvili zdraviji način pravljenja čokolade

CIRIH - Istraživači iz Ciriha kažu da su razvili održiviji i zdraviji način pravljenja čokolade, grickalice koja je povezana sa mastima koliko i sa emisijom ugljenika.

Čokolada se tradicionano pravi sa manjim udjelom zrna kakaa, a novim pristupom smanjuje se količina otpada od hrane korištenjem više dijelova voćke kakaa, od kojih pojedini služe kao zaslađivači.

"U našem procesu u čokoladi se koriste samo komponente kakao mahuna. Slatki ukus je uporediv sa tradicionalnom čokoladom, a nutritivna vrijednost je poboljšana većom količinom vlakana i smanjenim sadržajem zasićenih masnih kiselina", saopštio je tim koji predvodi Kim Mišra sa Švajcarskog federalnog instituta za tehnologiju u Cirihu /ETH/.

Pored toga, proizvodnja ove čokolade mogla bi da "smanji korištenje zemljišta i potencijal globalnog zagrijavanja u poređenju sa prosječnom evropskom proizvodnjom crne čokolade", navode naučnici.

Pošto zrna kakaa čine relativno mali dio ubranog voća, površina zemljišta i emisije gasova koji doprinose efektu staklene bašte povezane sa ovom kulturom su relativno visoke, prenijela je agencija DPA.

"Zato bi veće korištenje drugih dijelova mahune kakaa, kao što su pulpa i ljuska mahune, moglo ne samo da doprinese diverzifikaciji prihoda poljoprivrednika, već i da smanji veliki uticaj na životnu sredinu tokom faze uzgoja", objavili su istraživači.

Autori studije kažu da je, uprkos neophodnoj dodatnoj preradi, ovaj recept za čokoladu u prosjeku ekološki prihvatljiviji od konvencionalnog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije