Nauka

Otkriven veliki plan OpenAI: Roboti koji govore (VIDEO)

Otkriven veliki plan OpenAI: Roboti koji govore (VIDEO)
Foto: Screenshot/YouTube | Otkriven veliki plan OpenAI: Roboti koji govore (VIDEO)

OpenAI ima velike planove i svi vode u jednom pravcu – razvoju humanoidnih robota.

Kompanija OpenAI, koja je najpoznatija po kreiranju ChatGPT AI četbota, sklopila je saradnju sa kompanijom Figure AI u razvoju naredne genetracije AI modela za robote, za koji vjeruju da će biti od pomoći u svakodnevnom životu.

Iz Figure AI kažu da rade na poboljšanju mogućnosti svojih robota, tako što će iskoristiti istraživanje i modele kompanije OpenAI kako bi robotima omogućili da koriste govor u izražavanju razuma i obradi podataka.

Zanimljivo je da Figure AI podržavaju i potpomažu giganti, kao što su Microsoft, NVIDIA i Amazon.

OpenAI ne krije da svoje uvjerenje da su roboti u stanju da preoblikuju budućnost poslova, a prošle godine je uložila 23,5 miliona dolara u robotiku i startap 1X Technologies.

"Uvijek smo planirali da se vratimo robotici i vidimo budućnost sa Figure-om u istraživanju onoga šta humanoidni roboti mogu da postignu kada ih pokreću visoko sposobni multimodalni modeli. Oduševljeni smo dosadašnjim napretkom Figure-a i radujemo se zajedničkom radu na otvaranju novih mogućnosti kako roboti mogu da pomognu u svakodnevnom životu", istakao je Piter Velinder iz kompanije OpenAI.

Figure AI kaže da je njihov robot, sa imenom Figure-01, sposoban da pruža podršku u oblastima proizvodnje, logistike, sklasišta i maloprodaje.

Nedavno je objavljen i video u kojem Figure-01 rukuje aparatom za pravljenje kafe, a ističe se da je AI sve naučio posmatrajući ljude kako rukuju aparatom, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije