Nauka

Otkrivena drevna peruanska civilizacija

Otkrivena drevna peruanska civilizacija
Foto: N.N. | Otkrivena drevna peruanska civilizacija

Uz pomoć mini-robota opremljenih sa dvije kamere arheolozi su u srednjem Peruu otkrili brojne podzemne galerije, glinene posude i podzemne grobnice drevne civilizacije Čavin koja je svoj vrhunac u toj zemlji doživjela između 1300. i 550. godine prije Hrista.

"Zasad su u tri podzeme galerije prvi put otkrivene ljudske grobnice iz razdoblja civilizacije Čavin", sa zadovoljstvom je objavilo peruansko ministarstvo kulture te navelo da je riječ o najznačajnijem arheološkom otkriću u regiji koja se povezuje s civilizacijom Čavin.

Najznačajnije regionalno otkriće u posljednjih 50 godina

Civilizacija je naziv dobila po gradu Čavinu de Huantaru, a arheolozi ističu da je riječ o najznačajnijem regionalnom otkriću u posljednjih 50 godina.

Narod Čavina izgradio je veličanstvene hramove, bavio se izradom finih tkanina te njegovao vjersku umjetnost osebujnog stila. Čavini su prva peruanska civilizacija koja je izrađivala predmete i kipove od plemenitih metala, poput zlata i srebra te od kože.

Prvi su narod koji je ujedinio ravničarsko priobalno područje Perua s visokim planinskim Andama u zaleđu, čime su Čavini utrli put ostalim peruanskim civilizacijama, poput Inka. Nakon pada Čavina u području Anda razvile su se druge kulture, poput Čimua.

Istraženo samo oko 15 odsto arheološkog nalazišta

U razdoblju prije carstva Inka (1400. - 1532.) u Peruu su uz narode Čavin i Čimu obitavali i pripadnici naroda Caral i Vari. Čavin de Huantar je od 1985. godine na popisu svjetske UNESCO-ove kulturne baštine.

"Nova otkrića nas zasad vode kroz tri galerije u svijet drevne civilizacije Čavin", rekao je novinarima američki arheolog Džon V. Rik sa Univerziteta Stanford te dodao da čitav kompleks čini 35 galerija iz različitih razdoblja, a do nekih moderni čovjek stiže prvi put.

"Arheolozi će godinama raditi na istraživanju svijeta civilizacije Čavin o kojoj smo dosad znali tako malo. Tek smo zagrebali po površini", kazao je Rik, koji vodi istraživanja. Dosad je istraženo samo oko 15 odsto arheološkog nalazišta Čavin de Huantar. Otkriće će proširiti saznanja o tradiciji i vjerskim obredima kulture Čavina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije