Nauka

Spor Njemačke i Rusije oko Kanta

Spor Njemačke i Rusije oko Kanta
Foto: Wikipedia | Spor Njemačke i Rusije oko Kanta

Uoči 300. godišnjice rođenja čuvenog njemačkog filozofa Imanuela Kanta, između Njemačke i Rusije rasplamsao se geopolitičkiu spor oko njegovog imena, nakon što je guverner Kalinjingradske oblasti Anton Alihanov, govoreći na kongresu “Svjetski koncept filozofije”, rekao da je Imanuel Kant “ruski trofej”.

Filozof je rođen i cio život je živio u Kenigsbergu, koji je nakon ulaska u sastav Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike (RSFSR) 1945. godine, postao poznat kao Kalinjingrad.

Njegov grob se i danas nalazi u ovom gradu.

“Kant je za nas naš ruski trofej, kao i sve što vidite u Kalinjingradskoj oblasti, a svaki revnosni vlasnik mora da shvati šta je naslijedio...Sada smo u centru moćnog kognitivnog rata, gdje djelimično naš neprijatelj pokušava da se sakrije iza nasljeđa Kanta, zbog čega nam je potrebna velika revizija, takva rekapitulacija cjelokupnog kantovskog nasljeđa, zasnovana na aktuelnim zadacima“, rekao je Alihanov, prenosi Strana.ua.

Njemački kancelar Olaf Šolc je odgovorio da “ruski režim pokušava da prisvoji filozofa i njegova djela po svaku cijenu, iako na to nema ni najmanje pravo”, prenosi Tanjug.

Prema Šolcu, rat u Ukrajini je u suprotnosti sa idejama Kanta.

Filozof je vjerovao da nijedna država nema pravo da se meša na silu u poslove druge zemlje, a takođe se protivio rješavanju međudržavnih sporova vojnim sredstvima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije