Nauka

Otkrivena grobnica keltskog princa

Otkrivena grobnica keltskog princa
Otkrivena grobnica keltskog princa

LAVAU - U francuskom regionu Šampanj, u blizini grada Lavau, pronađena je grobnica iz petog vijeka prije nove ere u kojoj je, kako se vjeruje, sahranjen keltski princ.

U grobnici su pronađeni umjetnički predmeti grčkog i etrurskog porijekla, saopštio je Nacionalni institut za arheološka istraživanja.

Naučnici vjeruju da će ovo otkriće pomoći da se više sazna o evropskoj trgovini u gvozdenom dobu.

Među pronađenim predmetima je i bronzani kazan za vino,navodi Bi-Bi-Si.

Tim Inrap-a radio je na iskopavanju na ovoj lokaciji od oktobra prošle godine, a vjeruje se da grobnica datira od kraja prvog gvozdenog doba, što je period karakterističan po raširenoj upotrebi metala.

U velikoj grobnoj humci prečnika 40 metara pronađena je posebna grobnica odnosno komora površine 14 kvadratnih metara u kojoj se nalaze posmrtni ostaci muške osobe i njegove kočije.

"Najvjerovatnije je riječ o keltskom princu", rekao je predsjednik Inrapa Dominik Garsija novinarima.

On je dodao da je ovo najveća pronađena grobnica iz tog perioda i da je izuzetna ne samo zbog veličine, već i zbog kvaliteta pronađenih predmeta i drugih materijala.

Peti i šesti vijek prije nove ere bili su karakteristični po usponu etrurskih i grčkih gradova-država kao što je Marsej na jugu Francuske.

Trgovci iz Sredozemlja, koji su tražili robove, metale i drugu vrijednu robu, otvorili su trgovinske kanale sa kontinentalnim Keltima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije