Nauka

Prva žena kosmonaut slavi rođendan

Prva žena kosmonaut slavi rođendan
Foto: N.N. | Prva žena kosmonaut slavi rođendan

MOSKVA - Valentina Vladimirovna Tereškova, koja je ušla u istoriju kao prva žena koja je poletjela u svemir, rođena je na današnji dan 1937. godine u Maslenikovu, u Rusiji.

Ljubav prema svemirskom programu i kvalifikacije koje je imala podstakle su je da se obrati Sovjetskom svemirskom centru u Moskvi i upozna ih o svojim padobranskim sposobnostima i želji da učestvuje u svemirskom programu.

Godine 1962. pozvana je u Zvjezdani Grad nedaleko od Moskve da započne s pripremama za svemirski let, gdje je bila podvrgnuta rigoroznim treninzima u izolaciji, letovima u bestežinskom stanju, upravljanju mlaznim letjelicama i skakanju padobranom u svemirskom odjeljenju.

Poslije devet mjeseci treniranja, Valentina je prošla selekciju među više od 400 žena. Osim nje, prošle su još četiri žene Tatjana Kuznjecova, Irina Solovjova, Žana Jerkina i Valentina Ponomareva, ali nijedna od njih nije nikad poletjela u svemir.

Sa kosmodroma Bajkonur, u današnjem Kazahstanu, 16. juna 1963. godine, trideset i jednu minutu prije podneva /po srednjoevropskom vremenu/, Valentina je lansirana u svemir u svemirskom brodu "Vastok šest". Za tri dana u svemiru napravila je 48 orbita oko Zemlje.

Za vrijeme leta komunicirala je radio-vezom sa "Vostokom pet", koji se istovremeno nalazio u svemiru, i kosmonautom Valerijem Bikovim. Nakon tri dana, prizemljila se u kapsuli, a prije udara u tlo katapultirala se padobranom prema planu leta Vostoka.

Proglašena je herojem Sovjetskog Saveza i nosilac je najviših državnih počasti i nagrada.

Kako bi bila primljena u kosmonautsku grupu počasno je primljena u Sovjetsko vazduhoplovstvo, pa je tako postala i prvi civilni kosmonaut, a u to vrijeme svi kosmonauti i astronauti bili su vojni piloti.

Prije nego što je postala kosmonaut, Tereškova je radila u fabrici tekstila, a amaterski se bavila padobranstvom.

Bila je udata za ruskog kosmonauta, trećeg čovjeka u svemiru, Andrijana Nikolajeva, sve do 1982. godine, kada su se razveli. Iz tog braka ima ćerku Elenu.

Drugi put udala se za pedijatra Julija G. Šapošnikova i s njim je bila u braku do njegove smrti 1999. godine. Britanska grupa "Kompjuter" ima pjesmu nazvanu po Valentini Tereškovoj koja je inspirisana njenom biografijom.

Na ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara 2014. nosila je olimpijsku zastavu.

Godine 2013. izrazila je želju da otputuje na Mars, u jednom pravcu, ako se za to ukaže prilika.

Njenim imenom nazvan je i jedan od kratera na Mjesecu, a 2000. proglašena je ženom vijeka.

Prva međunarodna ruska škola u Beogradu nosi ime Valentine Tereškove, a nalazi se u Ruskoj ulici na Senjaku. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije