Nauka

Robot Ameka sa zapanjujuće realističnim izrazima lica

Robot Ameka sa zapanjujuće realističnim izrazima lica
Foto: Printscreen/YouTube | Robot Ameka sa zapanjujuće realističnim izrazima lica

Kompanija Engineered Arts, koja sebe naziva “vodećim dizajnerom i proizvođačem humanoidnih robota za zabavu”, nedavno je predstavila svoju najnoviju kreaciju - Ameku, koju opisuju kao najnaprednijeg humanoidnog robota na svijetu.

U kratkom video predstavljanju, Ameka je pokazala zapanjujuće realistične pokrete i izraze lica.

Engineered Arts nije pokazao previše, ali robot, koji nema mnogo lažne kože i muskulature osim onoga što mu je na licu i rukama, zapanjujuće je realističan. Ne samo pokreti tijela, već i izrazi lica djeluju gotovo prirodno. Što je prepreka koju mnogi roboti prije Ameke nisu uspjeli da prevaziđu.

Posmatrajući kombinaciju mehaničkih udova i ligamenata, aktuatora i nizova senzora, djeluje da ovaj robot koristi veoma naprednu tehnologiju. Engineered Arts postoji od 2005. godine, što znači da su imali 16 godina da usavrše svoje humanoidne robote.

Prema tvorcima, Ameka ima mnogo namena, uglavnom na konvencijama kao zabavljač, pa čak i bez vještačke inteligencije koja bi je u najmanju ruku učinila zanimljivijom za publiku. Ako ikada odluče da naprave nastavak filma I, Robot - Vil Smit će možda imati priliku da glumi nasuprot Ameke, prenosi Telegraf.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije