Nauka

Robot-pas čiji pogled podsjeća na ljudski

Robot-pas čiji pogled podsjeća na ljudski
Foto: N.N. | Robot-pas čiji pogled podsjeća na ljudski

​Astro robot-pas, obećava mnogo toga, ali ga opisuju kao zastrašujućeg, i to zbog očiju koje podsećaju na ljudske, te izgledaju kao nešto što robotu ne pripada.

Eksperti sa Atlantic univerziteta na Floridi udružili su snage kako bi kreirali "psoglavog" robota koji bi objedinio dobre strane Siri, 3D štampe, te robota kao što je SpotMini kompanije Boston Dynamics. Pored toga kreatori su dodali još jednu komponentu koja se ne smatra najsrećnijim rješenjem: strašne oči koje podsjećaju na ljudske.

Iako su ljudi obično naklonjeni onome što ih podsjeća na njih same, ovoga puta to nije slučaj zbog toga što robot izgleda jezivo, te oni koji su ga vidjeli iskustvo opisuju kao „jezu,“ budući da im se učinilo da robot koji liči na dobermana „u glavi nosi oči svoje posljednje žrtve.“ To, naravno, nije slučaj, te oči robotu služe kako bi učio iz primjera, te uz pomoć mašinskog učenja razumijevao zadatke koji bi u budućnosti mogli da koriste čitavom čovječanstvu.

Astro robota tako čekaju ozbiljni zadaci, poput detektovanja oružja, eksploziva, a mogao bi da služi i za rano dijagnostifikovanje bolesti, i kao vodič onima koji imaju poteškoće u kretanju, te sa vidom, pa se pretpostavlja da će robotofobi pažnju sa izgleda robota skrenuti na njegovu primenu, a posebno ako se budu našli među onima koje robo-pas bude izbavio iz neke nesreće.

(Futurism)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije