Nauka

Pratite nas na Google news

Robot pomaže bolesnom dječaku da prati nastavu

Robot pomaže bolesnom dječaku da prati nastavu
Foto: N.N. | Robot pomaže bolesnom dječaku da prati nastavu
N.N.

Dominik, dječak koji boluje od raka, sjedi kod kuće ispred tableta i sluša pozdrav svojih drugara iz razreda na početku časa.

On prati nastavu od kuće. Na tabletu je instaliran program sa kojim on može da upravlja robotom veličine 30 centimetara.

Riječ je o projektu u jednoj bečkoj školi gdje robot pomaže detetu da, i pored bolesti, ne izgubi vezu sa svojim razredom i da može da prati gradivo.

Uz pomoć robota dečak može ne samo da vidi šta se na času radi, već i da se javi za riječ. Dijete uz pomoć robota može da sluša i razgovara sa učenicima, prenosi portal Eurocomm-PR Predstavništvo Grada Beča u Beogradu.

Nedavno su djeca željela da robot ponesu na izlet da bi i Dominik "bio" sa njima. Svrha robota je da podržava hronično oboljelu djecu i mlade da održe društvene kontakte i pomažu im pri učenju.

Ovaj jedini primjerak robota nalazi se samo u jednoj školi u desetom bečkom okrugu a nabavljen je zahvaljujući podršci Evropske unije. Koštao je 3.000 evra, a mjesečno održavanje i osiguranje iznosi 80 evra.

Nastavnica Silvija Vilc kaže da projekat sa robotom veoma dobro funkcioniše. Čim Dominik želi nešto da kaže ili pročita, robot to pokaže. Ukoliko nastavnica ne primijeti znak, djeca odmah javljaju i nastavnica proziva Dominika da kaže šta želi.

Robot je proizvod norveškog startap preduzeća "No Isolation", koje digitalizaciju predstavlja kao mogućnost za ljude koji nisu pokretni ili su bolesni.

Procjenjuje se da u Austriji trenutno ima 190.000 hronično oboljele djece koja dosta vremena provode kod kuće ili u zdravstvenim ustanovama i tako ne samo da propuštaju školsko gradivo, već gube i kontakt sa svojim vršnjacima.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije