Nauka

Robote uvode u kompanije

Robote uvode u kompanije
Foto: N.N. | Robote uvode u kompanije

Robotika u BiH nije zaživjela u potpunosti iz više razloga, ali da ipak ima pomaka zaslužan je Centar za robotiku iz Tuzle, koji nudi kompletna robotska rješenja.

Usluge Centra za robotiku iz Tuzle traže brojna javna i privatna preduzeća, kako u BiH, tako i van nje.

Iako zainteresovanosti za robotiku ima, ipak robotska rješenja nisu u potpunosti zaživjela u BiH jer svjetski trendovi se ne prate zbog nedostatka stručnjaka, resursa, potrebne opreme, nedostatka stabilnog tržišta, itd.

No, malim koracima se ide ka promjeni tog stanja, kažu iz pomenutog centra.

"Iako broj kompanija koje su se u proteklom periodu odlučile na robotizaciju nije zadovoljavajući, ipak dobijamo na dnevnoj bazi upite za instalaciju robotskih ćelija. Ponosni smo da iza sebe imamo niz ostvarenih saradnji sa domaćim kompanijama iz različitih proizvodnih sektora - od metalne, drvne, do hemijske industrije, gdje smo kreirali inovativna rješenja i instalirali robote različitih funkcionalnosti", rekao je Miralem Bulić, uposlenik Centra zadužen za poslovni razvoj.

Bulić je istakao da su planovi pružiti podršku domaćoj privredi i prenijeti dobru praksu i znanja stečena u vodećoj svjetskoj auto-industriji u Njemačkoj.

Inače, njemački Centar za robotiku u Tuzli postoji nekoliko godina, nudeći edukativni program kao proizvodni.

Kako su kazali iz ovog centra, edukativni program je specifičan i sadrži praktične i personalizirane hands-on treninge iz robotike i automatike. Polaznici obuke uče kako programirati moderne industrijske robote najvećih svjetskih proizvođača kao što su FANUC, KUKA i ABB.

"DKR laboratorija opremljena je s devet industrijskih robota, najmodernijim FANUC Robodrill CNC obradnim centrom, objedinjenim u 'Siemensovu' kontrolnu opremu, sa mogućnošću simuliranja realnih procesnih uslova. Tako pored klasičnih kurseva robotike u DKR-u je moguće polagati kurseve i za certificiranog CNC i PLC programera", pojašnjava nam Bulić.

On dodaje da proizvodni program Centra zapravo predstavlja realiziranje automatizacije proizvodnje sa i bez robota, u svrhu ubrzanja proizvodnje - tačnosti, efikasnosti i produktivnosti industrijskih procesa kod klijenta.

U ovom centru vrši se edukacija o svim elementima iz oblasti robotike, sa fokusom na rad s robotima.

Kako Bulić tvrdi, zainteresovani mogu naučiti o ukupnom životnom vijeku robotske ćelije - od montaže, programiranja, puštanja u rad, optimizacije, servisiranja do rekonstrukcije.

"Case study" rješenja po principu "ključ u ruke" je kompleksna ćelija za zavarivanje implementirana kod klijenta, prema željama i potrebama, spremna za integraciju u postojeći proces. Realizovani sistem predstavlja ćeliju za MIG/MAG zavarivanje, pri čemu se na istom sistemu odvija zavarivanje tri različita kotla za pelet. U pitanju su kotlovi za pelet, standardni proizvodi kompanije Č.J. Bihać d.o.o., različitih dimenzija i karakteristika, od čelika i nerđajućeg čelika", nabraja Bulić.

Posebno je zanimljivo da Centar obučava zaposlenike partnera te ih osposobljava za direktan rad s robotom i time donosi dodatnu vrijednost partneru i održivosti njihovog procesa zavarivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije