Nauka

Solarno grijanje izum mađarske naučnice Marie Telkes

Solarno grijanje izum mađarske naučnice Marie Telkes
Foto: Arhivska fotografija | Solarno grijanje izum mađarske naučnice
N.N.

Maria Telkes, rođena 12. decembra 1900. godine, je mađarska naučnica i izumiteljka prvog sistema solarnog grijanja za stambene objekte.

Još u srednjoj školi u Mađarskoj Maria se zainteresovala za problem solarne energije. Nakon doktorskih studija i dobijanja titule doktora fizičke hemije 1924. godine, preselila se u Sjedinjene Američke Države, gdje je nešto kasnije dobila posao u Institutu za tehnologiju Univerziteta "Massachussets", ali je uporedo i radila na njujorškom Elektrotehničkom fakultetu. Prethodno je bila zaposlena u "General Electricu" i kliničkoj fondaciji u Klivlendu.

Već 1940. godine razvila je i učinila dostupnim prvi solarni sistem grijanja za domaćinstva, a u realizaciji projekta joj je pomogla još jedna uspješna žena - arhitektica Elenor Rejmond.

Nakon Drugog svjetskog rata, 1948. godine, Maria Telkes postavila je eksperimentalno sistem solarnog grijanja na jednu kuću u Doveru u državi Masačusets.

Kuća koja je Mariji poslužila da u praksi dokaže svoj izum i danas je u upotrebi i još koristi sistem solarnog grijanja koji je Maria Telkes izumila.

Maria Telkes je, između ostalog, osmislila solarnu peć, solarni sistem za destilaciju vode i solarni generator. Vlada Sjedinjenih Američkih Država angažovala je Mariju Telkes da ispita mogućnost korištenja njenog izuma za dobijanje pitke vode od morske vode, što je ona uspješno učinila koristeći solarni sistem za destilaciju.

Za njenog života, rad Marije Telkes dobio je mnogobrojna priznanja i nagrade. Još 1952. godine Maria je dobila nagradu Društva ženskih inženjera, kao prva dobitnica te nagrade kada je ona ustanovljena.

Pored toga, Američka sekcija Međunarodnog društva za solarnu energiju nagradila je Mariju Telkes prestižnom nagradom. Preminula je u Budimpešti 2. decembra 1995.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije