Nauka

Stvorena funkcionalna vještačka koža

Stvorena funkcionalna vještačka koža
Stvorena funkcionalna vještačka koža

Švajcarski naučnici su napravili funkcionalnu vještačku kožu, koja sadrži funkcionalne krvne sudove i limfne kapilare. U pitanju je zapanjujuće otkriće i ono bi trebalo prvenstveno da pomogne pacijentima sa teškim opekotinama, ali je moguća i primjena u estetskoj hirurgiji.

Grupa švajcarskih naučnika napravila je funkcionalnu vještačku kožu, piše portal Dejli mejl. Novi kalemovi kože koju su oni proizveli, sadrže funkcionalne krvne sudove i limfne kapilare, što je nevjerovatan napredak u bioinženjeringu.

Iza velikog uspjeha stoje Danijela Marino i njen tim naučnika iz Odeljenja za biološka istraživanja tkiva pri Univerzitetskoj bolnici za djecu u Cirihu.

U pitanju je zapanjujuće otkriće i trebalo bi prvenstveno da pomogne pacijentima koji zbog teških opekotina nemaju dovoljno sopstvene zdrave kože za oporavak, ali je moguća i primjena u estetskoj hirurgiji.

„Otkriće da limfne kapilare možemo da pravimo u laboratoriji otvara nam velike mogućnosti na polju inženjeringa tkiva jer svi organi u ljudskom tijelu, osim mozga i unutrašnjeg uva, imaju limfne sudove. Naše istraživanje je pokazalo da, ako vještačka koža koja sadrži i krv i limfne sudove bude presađena pacijentu, formiranje tečnosti bilo bi teže, zarastanje rana bi se drastično poboljšalo, dok bi regeneracija skoro prirodne kože bila unaprijeđena“, objasnila je Danijela Marino.

U kaleme vještačke kože treba uključiti pigmentaciju, znojne žlezde i folikule dlaka

Iako su do sada testirani samo na pacovima, nevjerovatno je u kolikoj se mjeri ovi vještački kalemovi kože ponašaju kao prava ljudska koža. U njima se nalaze ne samo krvni sudovi - koji prenose hranljive čestice, kiseonik i ostale činioce koji održavaju organe zdravim i funkcionalnim - već i limfni kapilari, koji su neophodni u sprečavanju nagomilavanja tečnosti koje mogu da ubiju „kalem“ prije nego što ga tijelo pacijenta prihvati.

Istraživači pretpostavljaju da, ukoliko bi novi kalemovi kože sadržali i limfne sudove da bi se zarastanje rana u velikoj mjeri poboljšalo, ali i pored toga bismo dobili mogućnost da kultivišemo vještačku kožu, koja bi rasla, izgledala, funkcionisala i na osjećaj bila kao prava.

U budućnosti, naučnicima preostaje samo da nađu način da u kaleme vještačke kože uključe i pigmentaciju, znojne žlijezde i folikule dlaka.

Veliki napredak

Tehnologija je drastično napredovala i sada postoje zamjene za udove, prave se vještački organi, nevjerovatna sočiva koja mogu da mjere nivo šećera u krvi.

Mogućnosti razvoja ljudi koje su predstavljene u filmu Robokap (rimejku hita iz 1987. godine), u kojem policajci postaju kiborzi, jedna su od mogućih budućnosti.

Rej Kurcvejl, jedan od direktora „Gugla“, kaže da to nije kraj i da će biološki dijelovi tijela biti zamijenjeni mehaničkim do 2100. godine.

„Tehnologija će povećati ne samo naše fizičke već i mentalne sposobnosti, čime će svako od nas postati natčovjek. Imajući u vidu konzervativne procjene o ljudskom mozgu, relativno skoro ćemo biti sposobni da povećamo našu inteligenciju i milijardu puta“, tvrdi Kurcvejl.

„Guglova“ sočiva će, vjeruju naučnici, uskoro ljudima dati sposobnost da svijet gledaju na isti način na koji to čini čuveni strip junak Supermen - ako nam je neki udaljeni predmet daleko, jednostavno ćemo moći da zumiramo i gledamo u njega kao da je mnogo bliže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije