Nauka

Upoznajte prvog čovjeka sa 3D štampanim bioničkim prstima

Upoznajte prvog čovjeka sa 3D štampanim bioničkim prstima
Foto: OpenBionics/SWNS | Upoznajte prvog čovjeka sa 3D štampanim bioničkim prstima

Mo je imao nesreću da su mu amputirana četiri prsta nakon nesreće u kuhinji kada je bio dijete, jer mu se zaglavila ruku u mašini za mljevenje mesa.

Koliko je patio zbog svog hendikepa, toliko su ga pogađali i komentari djece, a priznaje i da je odrastao sa nekom vrstom zlostavljanja svojih vršnjaka. Ipak, danas zahvaljujući napretku i razvoju tehnologija ovaj strasni biciklista živi apsolutno normalan život.

Zagriženi biciklista Mo Ali kaže da se dosta mučio godinama, bio je nespretan što je bio rezultat nesreće koja mu je otežala mnoge aspekte života, uključujući i prepuštanje biciklizmu. Sada je, međutim, Mo postao ponosni vlasnik visokotehnološke protetske ruke koja mu je omogućila da povrati ogromnu količinu spretnosti i samopouzdanja poslije toliko godina. Nova tehnološka ruka se zove Heroj Gauntlet i dizajnirana je kao proteza posebno za ljude kojima je amputiran dio šake. Razvila ga je britanska kompanija Open Bioniks i omogućava potpunu kontrolu pokreta, piše UNILAD.

"Volim bicikle, biciklizam i sve što je povezano sa njima. U prošlosti sam koristio biciklističku rukavicu, punio je maramicom i držao oko upravljača kako bih imao bolju kontrolu nad volanom. Sada kada sam dobio protezu, osjećam se da opet imam život u svojim rukama", rekao je Mo prenosi "Politikin magazin".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije