Nauka

Za naučnoistraživačke projekte 800.000 KM

Za naučnoistraživačke projekte 800.000 KM
Foto: Jelena Đurđević | Za naučnoistraživačke projekte 800.000 KM

BANJALUKA - Konkurs za sufinansiranje naučnoistraživačkih projekata u ovoj godini u Republici Srpskoj, vrijedan 800.000 KM, otvoren je danas, kazao je Alen Šeranić, ministar nauke i tehnologije RS.

"Važnost konkursa je što je Vlada uspjela da obezbijedi sredstva za te potrebe, s obzirom na to da konkurs ovog tipa nije objavljivan protekle godine i njegova važnost za naučnoistraživačku zajednicu je tim veća što ćemo sa istraživačima u RS imati priliku da razmotrimo njihove ideje i vidimo u kojem pravcu ide naučnoistraživački rad u ovom trenutku", rekao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo nauke i tehnologije RS obezbijediće do 30.000 KM za sufinansiranje po projektu.

"Radi se o projektima koji su jednogodišnji i ono što je dužnost svake organizacije  koja bude konkurisala je da obezbijedi iznos od 20 odsto budžeta naučnoistraživačkog projekta", pojasnio je Šeranić.

Dodao je da ono što je u ovom momentu važno jeste to da naučnoistraživački timovi moraju imati koordinatora projekta koji mora imati objavljene radove vezane za listu svjetskih naučnoistraživačkih časopisa.

"Ono što je svakako značajno je da moramo da razmotrimo i vidimo uključenost mladih istraživača u one projekte koji budu predlagani prema Ministarstvu nauke i tehnologije", kazao je Šeranić.

Ističe da će konkurs biti dostupan na sajtu Ministarstva, tako da će svi koji ispunjavaju uslove moći da se upoznaju s njim i vrlo je bitno, kako kaže Šeranić, da se prijavi što veći broj kvalitetnih naučnoistraživačkih radova.

"Oni koji mogu aplicirati su prije svega oni koji su registrovani u bazi naučnoistraživačkih institucija koje se nalaze u okviru Ministarstva nauke i tehnologije RS, a odnose se na Akademiju nauke i umjetnosti, univerzitete i naučnoistraživačke institute i druge istraživačke organizacije koje su registrovane u RS", zaključio je Šeranić. Konkurs će biti otvoren do 31. oktobra ove godine.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije