Nauka

Za sufinansiranje naučnoistraživačkog rada 300.000 KM

Za sufinansiranje naučnoistraživačkog rada 300.000 KM
Foto: N.N. | Za sufinansiranje naučnoistraživačkog rada 300.000 KM

BANJALUKA - Konkursi za sufinansiranje učešća istraživača na naučnim skupovima u inostranstvu u ovoj godini, za održavanje naučnih skupova, kao i za sufinansiranje programa usavršavanja naučnoistraživačkog kadra raspisalo je danas Ministarstvo nauke i tehnologije RS, za šta je predviđeno 300.000 KM.

Alen Šeranić, ministar nauke i tehnologije RS, kazao je da je riječ o konkursima koji se objavljuju redovno u skladu s programom rada nadležnog ministarstva, a odnose se na unapređenje naučnoistraživačkog rada u RS te dodao da će konkursi biti otvoreni do 31. oktobra.

Prema njegovim riječima, putem konkursa u vezi sa sufinansiranjem aktivnosti u oblasti međunarodne naučnoistraživačke saradnje želi se podstaći naučnoistraživački rad u tri segmenta.

"Jedan je vezan za sufinansiranje troškova naših istraživača na naučnim skupovima u inostranstvu, sufinansiranje troškova stranih predavača po pozivu koji dolaze na naučne skupove u RS, te za sufinansiranje učešća u naučnoistraživačkim programima Evropske unije", kazao je Šeranić.

Dodao je da na ovaj način Ministarstvo želi da podstakne naučnoistraživačke organizacije i sufinansira troškove u vezi s pripremama projekata Evropske komisije u oblasti naučnoistraživačkog rada ili za sufinansiranje određenih aktivnosti onih projekata koji budu prihvaćeni.

Prema njegovim riječima, drugi konkurs, odnosno konkurs za sufinansiranje održavanja naučnih skupova u ovoj godini se u suštini radi na osnovu kategorizacije naučnih skupova u RS i tu imaju određenu proceduru, koja je već razvijena u okviru Ministarstva i na osnovu koje se vrši kategorizacija naučnih skupova, a u skladu s kvalitetom vrši se i sufinansiranje njihovih troškova.

"Treći konkurs odnosi se na sufinansiranje programa usavršavanja naučnoistraživačkog kadra u 2018. godini u RS i tu prije svega imamo sufinansiranje naučnih studijskih boravaka u inostranstvu istraživača iz RS i naučno usavršavanje u određenoj naučnoj organizaciji u inostranstvu", pojasnio je Šeranić.

Ističe da su to sve aktivnosti kojima Ministarstvo prati realizaciju Strategije naučnog i tehnološkog razvoja Srpske za period 2017  2021. godina "Znanje za razvoj", u okviru koje je jedan od ciljeva internacionalizacija nauke u RS putem dolazaka eminentnih naučnih radnika u RS i razmjene iskustava i praksi.

Kako kaže Šeranić, nadležno ministarstvo ima registar naučnoistraživačkih organizacija te naučnih radnika istraživača.

"Zaključno sa decembrom 2017. godine, registrovano je oko 90 naučnoistraživačkih organizacija, odnosno 1.125 naučnih radnika", kazao je Šeranić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije