Nauka

Zabavna strana nauke privukla posjetioce u Banjaluci

Zabavna strana nauke privukla posjetioce u Banjaluci
Foto: Velibor Tripić | Zabavna strana nauke privukla posjetioce u Banjaluci

BANJALUKA - Osmi festival nauke otvoren je danas u Domu omladine u Banjaluci, gdje je svoje prezentacije, radionice i naučne eksperimente predstavilo 27 izlagača iz RS i regiona.

Alen Šeranić, ministar nauke i tehnologije RS, otvorio je ovogodišnji Festival nauke, pozivajući prije svega mlade ljude da eksperimentišu, jer se možda baš u njima kriju budući naučnici.

"Ove godine imamo 27 izlagača. Zanimljivo je da su neki izlagači prvi put kod nas. Posebno je zanimljiv naučni šou koji radimo u saradnji sa Centrom za nauku iz Beograda, a koji će na interaktivan način pokušati djeci objasniti pojave oko njih", rekao je Šeranić.

Dodaje da su neformalna tema 8. festivala nauke izazovi u proizvodnji hrane.

"Izazovi u proizvodnji hrane su globalni izazovi. RS ima potencijal u proizvodnji hrane. Jedno od fokus područja Strategije naučnog i tehnološkog razvoja biće iz oblasti hrane, u koju bismo usmjeravali sredstva u narednom periodu”, objasnio je Šeranić.

I ministar je juče učestvovao u zanimljivim eksperimentalnim prikazima.

Najmlađi posjetioci Festivala nauke mogli su da nauče ponešto iz hemije, fizike, biologije kao i računarstva i tehnologije, a predavači su se potrudili da im na zanimljiv način približe nauku.

Maksim Branković, učenik trećeg razreda OŠ "Georgi Stojkov Rakovski" iz Banjaluke, kaže da mu se najviše svidjelo kada su dvije tete napravile eksperiment s vulkanom.  

I ostalim mladim posjetiocima se svidjela zabavna strana nauke.

Predrag Ilić, magistar voćarstva u Institutu za genetičke resurse Univerziteta u Banjaluci, kaže da su na Festival nauke donijeli aparaturu kojom se mjeri zrelost voća.

"Želimo da posjetiocima pokažemo kako se mjeri zrelost voća u voćnjacima. Donijeli smo aparaturu kojom utvrđujemo tvrdoću ploda, sadržaj suve materije, sadržaj šećera i obojenost ploda", rekao je Ilić.

Danijela Rajić, asistent na Tehnološkom fakultetu u Zvorniku Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kaže da je ovo prilika da svima pokažu kako nauka može biti lijepa i da zainteresuju mlade da se bave naukom.

"Želimo prije svega da mlade ljude uputimo u naučnom smjeru. Pravimo oglede iz hemije, a kolege sa Katedre za biologiju su donijele instrumente da pokažu kako se izdvaja DNK iz pljuvačke posjetilaca", rekla je Rajićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije