Okolina

Indija planira potrošiti 600 miliona dolara na vazduh

Indija planira potrošiti 600 miliona dolara na vazduh
Foto: N.N. | Indija planira potrošiti 600 miliona dolara na vazduh

DELHI - Indijska država Delhi planira potrošiti 600 miliona američkih dolara tokom tri godine za elektrifikaciju većine svog javnog prevoza kako bi se poboljšao kvalitet vazduha u jednom od najzagađenijih gradova na svijetu.

Država, koja je redovno na vrhu lista globalnog zagađenja vazduha, radi na strategiji da 80 odsto svojih autobusa do 2025. učini električnim, postavi više stanica za punjenje i prebaci jednu četvrtinu svog snabdijevanja energijom na solarnu energiju kako bi riješila problem, rekla je Džasmin Šah, potpredsjednica Komisije za dijalog i razvoj vlade u Delhiju.

Indijska mega urbane sredine, uključujući glavni grad Nju Delhi i finansijski centar Mumbai, izdvajaju sredstva za čišćenje svoje vode i vazduha dok se broj stanovnika povećava i negativni uticaj klimatskih promjena pojačava.

Planovi Delhija u skladu su s ciljem te južnoazijske države, trećeg najvećeg zagađivača u svijetu, da postepeno smanji štetne emisije na neto nulu.

Proračunska podrška nije glavni problem, rekla je Šahova za "Bloomberg" u intervjuu danas. Najveći problem je nedostatak političke volje, dodala je.

"S vremenom, možda u godinama koje dolaze, dodatna proračunska podrška poput zelenih obveznica ili međunarodnog finansiranja biće ključna", rekla je Šahova, dodajući da Delhi trenutno finansira svoje zelene napore vlastitim sredstvima.

(Straits Times)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije