Okolina

Naučnici napravili mapu izgubljenog kontinenta (FOTO)

Naučnici napravili mapu izgubljenog kontinenta (FOTO)
Foto: GNS Science | Naučnici napravili mapu izgubljenog kontinenta

Naučnici su mapirali Zelandiju, nedostajući osmi kontinent koji je uglavnom skriven pod vodom. Možda ste upoznati s kontinentima na kojima živimo i poznajete ih sve od Evrope, Sjeverne Amerike, Južne Amerike, Azije, pa do Afrike, Australije i Antarktika. Međutim, postoji i osmi kontinent.

Još 1642. godine ljudi su sumnjali u postojanje osmog kontinenta, ali naučnicima je ipak trebalo 375 godina da ga pronađu. Zelandija je najmanji kontinent na našoj planeti s oko pet miliona kvadratnih kilometara, što je u osnovi čini otprilike upola manjom od Evrope. Međutim, ako želite posjetiti Zelandiju, najbolje je da posjetite, pa, Novi Zeland.

Nažalost za one koji se nadaju vidjeti sve znamenitosti koje Zelandia ima za ponuditi, oko 95 odsto je pod vodom i stručnjacima je trebalo dosta vremena da sve to mapiraju. Novozelandski istraživački institut "GNS Science" objavio je otkriće osmog kontinenta Zelandia, Te Riu-a-Māui na maorskom dijalektu, za koji se nekada smatralo da je bio dio drevnog superkontinenta Gondvana, prije nego što se povukao prije otprilike 105 miliona godina za razloga koje ne razumijemo u potpunosti.

GNS Science
GNS Science

Kako se Zelandia počela povlačiti, počela je tonuti u okean, što je rezultiralo time da je veći dio kontinenta otišao pod vodu i nikada nije ponovno izronio. Neki su tvrdili da Zelandija zapravo nije pravi kontinent, budući da je većim dijelom pod vodom, ali naučnik Nik Mortimer iz "GNS Science" smatra suprotno. Rekao je za "Insider" da njegov tim proučava osmi kontinent već 20 godina i da je upravo završio s mapiranjem potopljenog kontinenta.

Mortimer je tvrdio da se definicija kontinenta ne mora odnositi isključivo na to koliko se kontinent nalazi iznad nivoa mora. Umjesto toga, stručnjak je rekao da Zelandija zbog svoje kontinentalne kore odgovara toj povoljnoj definiciji, prenosi "Klik". Njegov tim nedavno je objavio rad koji pokazuje kako su mapirali kontinent dok su skupljali uzorke stijena i upotrijebili ih kako bi označili od čega je napravljena Zelandija, kao i kako bi dobili ideju o geologiji ove pomalo vlažne kopnene mase.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije