Okolina

Poznat razlog obilnih padavina u Pakistanu

Poznat razlog obilnih padavina u Pakistanu
Foto: Youtube / Printscreen | Poznat razlog obilnih padavina u Pakistanu
Nezavisne novine

ISLAMABAD - Klimatske promjene pojačale su kišu koja je podstakla smrtonosne poplave u Pakistanu ove godine, kaže studija.

U Pakistanu je sredinom juna počela padati neuobičajno jaka kiša, a do kraja avgusta zbog jakih pljuskova proglašeno je nacionalno vanredno stanje.

Južni dio rijeke Ind, koja prolazi cijelom zemljom, postao je golemo jezero. Sela su postala otoci, okruženi prljavom vodom koja se proteže do horizonta. Preminulo je više od 1500 ljudi. Mogli bi potrajati mjeseci da se poplavna voda povuče.

Potope je pogoršalo globalno zagrijavanje prouzrokovano emisijama gasova staklene bašte, rekli su naučnici u četvrtak, oslanjajući se na brzorastuće polje istraživanja koje mjeri uticaj klimatskih promjena na određene ekstremne vremenske događaje ubrzo nakon što se dogode - i dok su društva još suočena s njihovim potresnim posljedicama.

Kako se tehnike klimatskih naučnika poboljšavaju, oni mogu procijeniti, sa sve većim povjerenjem i specifičnošću, kako ljudske promjene u hemiji Zemlje utiču na loše vremenske prilike izvan naših prozora, dodajući težinu i hitnost pitanjima o tome kako bi se nacije trebale prilagoditi.

(NY Times)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije