Okolina

Prijestonica Indonezije tone, planovi za novi glavni grad

Prijestonica Indonezije tone, planovi za novi glavni grad
Foto: N.N. | Prestonica Indonezije tone, planovi za novi glavni grad

Džakarta sa svojih deset miliona stanovnika polako tone, uz saobraćaj koji je već legendaran, vazduha koji je među najgorim u svijetu, te upadljivo odsustvo parkova i kulturnih spomenika.

Čak je i šetnja trotoarom smrtonosna igra, a predsjednik Indonezije Džoko Vidodo prošlog mjeseca je najavio plan za obnovu prestonice pod nazivom "sve iz početka".

Kako je prenio The New York Times, predsjednik je predložio da se čitav grad iznova sagradi.

Njegov plan zapravo podrazumijeva da se grad na ostrvu Java napusti i premjesti na manje naseljeno ostrvo Borneo, koje je poznato po ugroženim vrstama orangutana, gustim džunglama i plantažama palmi.

Predsjednik Džoko je naveo da bi nova prestonica bila izgrađena u Istočnom Kalimantanu, provinciji u kojoj vlada već posjeduje oko 180.000 hektara zemlje. Vrijednost projekta procijenjena je na oko 33 milijarde dolara.

On je istakao da je Istočni Kalimantan odabraj zbog toga što to područje nema istoriju prirodnih nepogoda, za razliku od ostrva Java, Bali i Lombok koja redovno pogađaju cunamiji, zemljotresi i vulkanske erupcije.

Dodao je da se to područje nalazi u blizini geografskog centra zemlje i već posjeduje neophodnu infrastrukturu. 

Izgradnja novog glavnog grada podrazumijeva i izgradnju nove predsjedničke palate, ministarstava i stambenog prostora za zaposlene u državnim organima. Izgradnja bi mogla da počne 2021. Cilj je useliti se u novi grad do 2024.

Džoko, koji je prije nego što je postao predsjednik Indonezije 2014. godine bio gradonačelnik Džakarte, ove godine je ponovo odnio pobjedu u predsjedničkoj trci dijelom zahvaljujući izgradnji velikih infrastrukturnih projekata.

Džakarta je osnovana u 4. vijeku kada je bila prestonica kraljeva. Sa holandskom kolonizacijom u 17. vijeku postala je važan lučki grad. Danas sa susjednim Bekasijem, Tangerangom i Bogorom čini megagrad sa više od 30 miliona ljudi.

Dijelovi Džakarte tonu više od pet centimetara godišnje, što je čini i jednim od najranjivijih gradova kada je u pitanju porast nivoa mora.

Bez agresivnih planova za zaštitu obale, u narednim decenijama će najvjerovatnije biti izgubljeni dijelovi grada. U nekim dijelovima grada vožnja automobilom dozvoljena je svaki drugi dan.

Još nije razjašnjeno da li će indonežanska vlada uložiti sredstva u zaštitu Džakarte dok se gradi nova prestonica, ali predsjednik je naveo da neće ostaviti Džakartu "na cjedilu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije