Okolina

Švajcarska ostala bez 500 glečera

Švajcarska ostala bez 500 glečera
Foto: Pixabay | Švajcarska ostala bez 500 glečera

Na jednoj krivini na putu koji vodi do vrhova Alpa u Švajcarskoj nalazi se hotel "Belvedere" podignut 1880. godine, a iz kojeg se pruža najbolji vidik na jedan od najvećih glečera Rone.

Hotel je zatvoren jer se glečer smanjio za više od dva kilometra i pogled više nije atraktivan kao nekad.

Švajcarska je poznata po glečerimata, a za samo nekoliko godina ostala je bez njih 500, koji su se otopili i slili u rijeke. Zasad se nivo rijeka podigao, ali stručnjaci se brinu da će na duge staze vode u rijekama opadati i da će zemlja imati problema s vodom za piće.

Reuters je montažom uporedio slike planinskih masiva prekrivenih glečerima i njihovo današnje stanje da bi prikazao koliko je pejzaž izmijenjen.

Stručnjaci upozoravaju da će se do kraja vijeka otopiti, odnosno nestati 90 odsto glečera, a sada ih je ostalo još 1500. Otapanje glečera uticaće na stijene koje su oni pokrivali i one će početi da se odronjavaju ugrožavajući puteve, a i stambena naselja koja će se naći na putu odrona.

"Mi nikada nismo vidjeli tako brzo topljenje glečera za 150 godina otkako pratimo stanje leda na planinama", izjavio je Herman Has koji vrši mjerenja glečera u Švajcarskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije