Okolina

Svijet srlja ka klimatskoj katastrofi, pogledajte koje zemlje su najodgovornije

Svijet srlja ka klimatskoj katastrofi, pogledajte koje zemlje su najodgovornije
Foto: Pixabay | Svijet srlja ka klimatskoj katastrofi, pogledajte koje zemlje su najodgovornije

DUBAI – Svijet se kreće ka klimatskoj katastrofi jer će nivo globalnog zagrijavanja preći tri stepena celuzijusa do 2050. godine.

Iako se tri stepena laički ne čini mnogo, dobra ilustracija je koliko energije treba da zagrijete svoj stan za tri stepena celuzijusa, pa onda zamislite koliko energije je potrebno da zagrije cijelu Zemlju i dio njene atmosfere za taj nivo.

Naučnici predviđaju "klimatsku katastrofu", značajno povećanje broja ekstremnih oluja, suša, ogromne količine padavina, topljenje leda i dizanje nivoa mora. Ovi ekstremni efekti će sasvim sigurno značajno otežati život na Zemlji, a nivo katastrofe se još uvijek može kontrolisati, ako zemlje svijeta odluče da agresivnije ulažu u tehnologije koje ne štete klimi.

Klimatski samit COP28 koji počinje u Dubajiu još jedna je šansa da zemlje analiziraju gdje se nalaze na svom putu smanjenja štetnih gasova koji izazivaju klimatske promjene.

CNN je objavio analizu, pozivajući se na podatke organizacije Clima Action Tracker, ko najviše doprinosi nadolazećoj klimatskoj katastrofi i ko se najbrže prilagođava.

"Većina svjetskog zagađenja koje grije planet dolazi iz samo nekoliko zemalja. 20 najvećih globalnih zagađivača klime — kojima dominiraju Kina, Indija, SAD i EU — bile su odgovorne za 83% emisija u 2022. Ono što ove zemlje rade da odgovore na klimatsku krizu ima ogroman uticaj na ostatak svijet", piše CNN.

U analizi se ističe da je situacija drugačija ako se pogleda doprinos klimatskim promjenama po glavi stanovnika. Prosječni Amerikanac je odgovoran za skoro dvostruko više uništenja klime od prosječne osobe u Kini. A u gusto naseljenoj Indiji, jednom od najvećih svjetskih zagađivača, emisije po glavi stanovnika znatno su ispod globalnog prosjeka.

U SAD-u i EU, nivoi zagađenja planeta koji se zagrijavaju godinama opadaju jer i jedni i drugi povećavaju ambicije svojih klimatskih politika, međutim, istorijski gledano, ove zemlje odgovorne su za najveći dio uništenja klime od početka industrijske revolucije do danas. I SAD i EU čine značajne napore da se šteta smanji na što je moguće manji nivo. Prošle godine, američki predsjednik Džo Bajden potpisao je Zakon o smanjenju inflacije, koji predstavlja najveću klimatsku investiciju u istoriji zemlje, a EU je postavila ambiciozan plan za masovno povećanje udjela čiste energije. Indija je vrlo je malo doprinijela istorijskim emisijama, a ima daleko nižu emisiju po glavi stanovnika od Kine. U posljednjih nekoliko decenija Kina je odgovorna za veliki dio novog zagađenja, ali stručnjaci ističu da je kriva kineskog zagađenja počela da opada, a 2025. godine će doživjeti vrhunac.

"Kina se upravo obavezala, zajedno sa SAD, na povećanje udjela obnovljive energije i smanjenje svih emisija stakleničkih gasova. Kina razvija obnovljivu energiju brže nego bilo gdje u svijetu, ali takođe ubrzano dodaje novu energiju uglja", ističe CNN.

CNN navodi da su godine političke akcije na popravljanju situacije u vezi s klimom dovele do nekih pozitivnih rezultata, ali da su zemlje daleko od potrebne projekcije da bi ostvarile klimatske ciljeve. Drugim riječima, ako se nastavi investiranje u obnovljivu energiju i klimatsku politiku, trenutni nivo aktivnosti nije ni blizu dovoljan da Zemlju zagrije ispod tri stepena celuzijusa.

"Pred zemljama je ogroman zadatak dok se okupljaju na klimatskom samitu COP28 u Dubaiju. Daleko su skrenuli sa puta za sprečavanje 'klimatske katastrofe', a naučnici upozoravaju da vrijeme ističe za smanjenje izgaranja fosilnih goriva. Razlika između 1,5 i 2 stepena znači da će stotine miliona života biti u opasnosti od ekstremnih vremenskih pojava. A za neke ekosisteme to je smrtna kazna. Prema ovim podacima, svijet je 2022. godine ispumpao oko 50 milijardi metričkih tona gasova koji zagrijavaju planetu", naglašava CNN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije