Okolina

Vrelina iz Maroka stigla u Evropu

Vrelina iz Maroka stigla u Evropu
Foto: Pixabay | Vrelina iz Maroka stigla u Evropu

Ljeto ekstrema se nastavlja. Jul je bio najtopliji mjesec od kako se mjeri temperatura na planeti, a mnogi parametri ukazuju da će takav biti i avgust.

Na samom kraju mjeseca vrelina stigla iz sjeverne Afrike je sve jača u cijeloj Evropi. Toplotni talas u posljednjoj dekadi avgusta posljedica je izraženog polja visokog vazdušnog pritiska i suptropskog toplog vazduha iz sjeverne Afrike, tačnije iz oblasti Maroka.

A upravo u marokanskom Agadiru sredinom mjeseca oboren je rekord, izmjerena su 50,4 stepena.

Ove sedmice nekoliko nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi u Evropi izdalo je upozorenja na umjerenu i jaku toplotu. Topli talas sada zahvata Francusku, Švajcarsku, Njemačku, Poljsku, Hrvatsku, Italiju, Grčku, Mađarsku, Austriju, Litvaniju i Srbiju.

Tokom proteklog vikenda temperatura u dijelovima južne Francuske dostigla je 40 stepeni, a na jugu Španije u Sevilji izmjerena su 43 stepena.

Meteo Švajcarske izdao je upozorenja trećeg nivoa za veći dio zemlje, sa maksimalnim dnevnim temperaturama između 33 i 35 stepeni i visokim noćnim temperaturama.

Toplotni talas u posljednjoj dekadi avgusta posljedica je izraženog polja visokog vazdušnog pritiska i suptropskog toplog vazduha iz sjeverne Afrike, iz oblasti Maroka. A upravo u marokanskom Agadiru sredinom mjeseca oboren je rekord, izmjerena su 50,4 stepena.

SMO naglašava da je neophodno da se prate upozorenja nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi kako bismo ostali bezbjedni.

Ekstremni vremenski događaji - toplotni talasi i obilne padavine, u posljednjih nekoliko decenija su sve intenzivniji i učestaliji. Klimatologe to ne iznenađuje i smatraju ih novim normalnim okolnostima.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije