Programi

Moćan softver za detekciju slika postao open source

Moćan softver za detekciju slika postao open source
Moćan softver za detekciju slika postao open source

UCLA objavila izvorni kod svog softvera koji može prepoznati detalje objekata u velikoj brzini.

Naučnici univerziteta UCLA, profesor Bahram Jalali, Mohammad Asghari i članovi njihovog tima proizveli su softver, odnosno algoritam pod nazivom Phase Stretch Transform, koji služi za detekciju slika, te je u stanju da vidi sve detalje nekog objekta pri velikim brzinama. Zbog tih karakteristike, softver je vrlo efikasan za skeniranje otisaka prstiju ili šarenica oka, a svoju primjenu može naći i u autonomnim autima.

Algoritam prvo započinje s prepoznavanjem rubova objekta, a zatim traži i ekstrahuje druge manje detalje. Na primjer, ako se na njemu nalaze elementi s teksturiranim površinama, algoritam ih može prepoznati i povećati, a u stanju je vidjeti čak i kroz jarko svjetlo kako bi detektovao strukture izvora poput svjetiljki, LED-ova, pa čak i Mjeseca.

Projekt Phase Stretch Transform je spin-off istraživanja univerzitet UCLA vezanog uz fotonske tehnologije koje bi se jednog dana mogle koristiti za detekciju ćelija raka. Pored toga algoritam predstavlja i glavnu  tajnu koja se nalazi iza onoga što je UCLA nekada nazivala "najbržom kamerom na svijetu" koja može snimati događaje koji se odvijaju ultrabrzo.

U svakom slučaju, radi se o vrlo naprednom softveru za detekciju slika, pa će mnogima biti jako drago kada čuju da je izvorni kod Phase Stretch Transform algoritma od sada javno dostupan na GitHubu i Matlabu, jer su ga proglasili open-sourceom, pa ga možete preuzeti za potrebe nekog svog projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije