Programi

Takmičenje u hakovanju, pobjednik odvozi Teslu i 600.000 dolara

Takmičenje u hakovanju, pobjednik odvozi Teslu i 600.000 dolara
Foto: Pixabay | Takmičenje u hakovanju, pobjednik odvozi Teslu i 600.000 dolara
N.N.

Na tradicionalnoj, 15. po redu Pwn2Own konferenciji, u organizaciji Zero Day Initiative, održanoj od 18. do 20. maja u Vankuveru, okupio se veliki broj istraživača-hakera koji su imali za cilj da pronađu sigurnosne propuste u proizvodima poznatih tehnoloških kompanija.

Najveća nagrada obezbjeđena je za hakera koji bi uspeo da hakuje Tesla Model 3 – čak 600.000 dolara i pomenuti Tesla automobil.

Ova konferencija je inače postala poznata kao test područje za istraživače koji pronalaze sigurnosne propuste u proizvodima i obavještavaju kompanije o njima. Prvi Pwn2Own organizovao je Dragos Ruiu 2007. godine, kao izazov za hakovanje MacBook Pro računara. Taj koncept se kasnije proširio i događaj je održavan nekoliko puta godišnje i trajao je po nekoliko dana. Ovo takmičenje odgovara i istraživačima koji imaju prilike da osvoje brojne nagrade, ali i kompanijama čiji proizvodi su podvrgnuti rigoroznim bezbjednosnim testiranjima.

Tokom 15 godina, takmičenje je raslo, od malog događaja fokusiranog na pronalaženje propusta u softveru, na globalni događaj koji se održava širom svijeta. Prve nagrade bile su simbolične, do 1.000 dolara, a recimo prošle godine hakerima je isplaćeno više od 2.000.000 dolara. Samo prvog dana takmičenja ove godine, učesnici su osvojili nagrade u iznosu od 800.000 dolara.

Na žalost (ili na sreću po Teslu), ove godine niko nije uspio da osvoji glavnu nagradu. Najbolji istraživač-haker osvojio je ukupno 270.000 dolara, a za njim slijede tri hakera koji su osvojili po 150.000 dolara.

(b92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije