Svemir

Astronauti u šetnji svemirom, spremaju IS S za turiste

Astronauti u šetnji svemirom, spremaju IS S za turiste
Foto: Pixabay | Astronauti u šetnji svemirom, spremaju IS S za turiste

Astronauti Tomas Peske i Šejn Kimbro izašli su danas u šetnju svemirom iz Međunarodne svemirske stanice (IS S) sa snažnim, novim solarnim panelima, kako bi izašli u susret sve većim zahtjevima za električnom energijom zbog predstojećih dolazaka posjetilaca.

Ovo je prva od nekoliko svemirskih šetnji astronauta sa ciljem da se orbitalna stanica pojača sa manjim, ali jačim solarnim krilima, prenio je AP.

Prikupljanje dodatne energije je neophodno kako bi se omogućio komfor putnicima koji će dolaziti na IS S, počev od ruske filmske ekipe ove jeseni.

Prvi solarni paneli ove vrste, koji su dopremljeni raketom Spejs Iks ranije ovog mjeseca, biće postavljeni uz stanična krila za proizvodnju struje, koja rade već 20 godina.

NASA želi da svemirska stanica tokom ove decenije nastavi sa naučnim istraživanjima, a svemirski turisti će dodatno finansirati elektroenergetski sistem.

U oktobru je planirano da na IS S dođu ruski filmski režiser i glumica za potrebe snimanje flima, sa kojima će biti bogati preduzetnici koji će krenuti iz sa kosmodroma iz Kazahstana i Kejp Kanaverala na Floridi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije