Svemir

Dramatične temperaturne promjene na Neptunu, naučnici zbunjeni

Dramatične temperaturne promjene na Neptunu, naučnici zbunjeni
Foto: Pixabay/BlenderTimer | Neočekivane i dramatične temperaturne promjene na Neptunu, naučnici zbunjeni

Naučnici su iznenađeni i zbunjeni neočekivanim promjenama temperature na Neptunu. Skoro pune dvije decenije Neptun je postajao hladniji, da bi od 2018. do 2020. godine temperatura skočila za 11 stepeni Celzijusa.

Nalazi su napravljeni na osnovu skoro dvodecenijskog praćenja temperature na najdaljoj planeti od Sunca.

"Promjene su neočekivane. Od kada posmatralmo Neptun koji prolazi kroz svoje rano južno ljeto, očekivali smo da temperature polako počnu da rastu, a one su padale", kaže Majkl Roman, predvodnik nove studije.

Varijacije u temperaturi su bile toliko šokantne da istraživači nisu znali kako tačno da ih objasne. One bi mogle da budu uzrokovane hemijskim procesima na planeti, vremenskim promjenama ili promjenama na Suncu, a naučnici se nadaju da će u budućnosti moći da objasne promjene.

"Mislim da je Neptun veoma zanimljiv za mnoge od nas zato što znamo veoma malo o njemu. Sve ovo što smo sada otkrili ukazuje na prilično komplikovanu sliku atmosfere Neptuna i kako se mijenja tokom vremena", istakao je Roman.

Neptun prolazi kroz sezonske promjene, kao i Zemlja, dok prolazi oko Sunca. Međutim, na Neptunu promjene idu mnogo sporije, oko 40 godina, pošto jedna Neptunova traje kao 165 godina na Zemlji.

To znači da su naučnici veoma radi da razumiju koliko dugo i kako se sezonske promjene odigravaju, posebno u trenutku ljetne dugodnevnice na južnoj hemisferi Neptuna.

Kako bi ih pratili pregledano je više od 100 detaljnih termalnih, infracrvenih snimaka planete.

Utvrdili su da iako je ljeto došlo, veći dio planete je zapravo postao hladniji. Ali onda je južni pol ponovo počeo da se zagrijava.

Između 2003. i 2018. godine, prosječna temperatura na Neptunu opala je za osam stepeni, a onda je na južnom polu porasla za 11 između 2018. i 2020. godine.

Nijednu od rapidnih promjena naučnici nisu očekivali. Posmatrani period je kraći od jednom godišnjeg doba, pa su stručnjaci očekivali mnogo blaže varijacije.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije