Svemir

Džinovski asteroid nas mimoišao za dlaku

Džinovski asteroid nas mimoišao za dlaku
Foto: CCO/Pixbay | Džinovski asteroid nas mimoišao za dlaku

Asteroid veličine Kipa slobode protutnjao je pored Zemlje na udaljenosti od samo 77.000 milja, a astronomi sve do četvrtka nisu imali pojma da on postoji, tri dana pošto je proletio pored nas.

Asteroid 2017 001 prošao je na oko 76.448 milja od Zemlje. Poređenja radi, Mjesec je od nas udaljen 238.900 milja, a zemaljski sateliti u gornjim slojevima naše orbite daleko su od nas 200.000 milja.

Procjenjeno je da je dužina asteroida između 25 i 78 metara. Proletio je pored Zemlje neprimećen zahvaljujući svojoj tamnoj nereflektujućoj površini i tako izbjegao uočavanje teleskopima.

Primjera radi, asteroid koji je eksplodirao iznad Čeljanbiska u Rusiji 2013. godine ugrozio je skoro 1.500 ljudi i izazvao je štetu od deset miliona dolara, a bio je veličine između 16 i 20 metara.

Situacija je stoga zabrinjavajuća — asteroid te veličine koji udari u veliki grad, može da izazove stotine hiljada žrtvi. Tunguski meteor 1908. godine, na primjer, sravnio je 770 kvadratnih milja nenaseljene sibirske šume i oslobodio hiljadu puta više energije od atomske bombe koja je pala na Hirošimu 1945. godine.

NASA prochenjuje da je otkriveno 90 odsto svih objekata većih od jednog kilometra u blizini Zemlje, ali ipak i dalje postoji veliki broj manjih koji bi mogli da izazovu katastrofalne posljedice po čovječanstvo ako bi se obrušili na površinu Zemlje.

„Nijedan poznati svemirski objekat trenutno ne predstavlja rizik po Zemlju u narednih sto godina“, rekao je u junu Lindli Džonson iz NASA planetarne službe za odbranu.

„Uglavnom smo pronašli veće asteroide, mada ima i dosta manjih koji mogu da predstavljaju potencijalnu pretnju.“

„Astronomi svakodnevno pronalaze asteroide u blizini Zemlje i većina njih je bezopasna. Ali i dalje je moguće da će nas sljedeća ’tunguska‘ iznenaditi. Iako smo mnogo bolji u pronalaženju većih asteroida, to nam ništa ne znači ukoliko nismo spremni da uradimo nešto sa njima“, rekao je takođe u junu stručnjak za asteroide Alan Ficsimons sa Kraljevskog univerziteta Belfast.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije