Svemir

Japan će lansirati "Mjesečev snajper"

Japan će lansirati "Mjesečev snajper"
Foto: Pixnio | Japan će lansirati "Mjesečev snajper"

Lansiranjem "Mjesečevog snajpera" Japan želi postati peta zemlja koja će spustiti svemirsku letjelicu na Zemljin prirodni satelit, javlja "Reuters" i dodaje da će ovo lansiranje testirati tehnologiju spuštanja u cilju daljeg razvoja svemirskog programa.

Lansiranje slijedi nekoliko sedmica nakon što je Indija postala prva zemlja koja je spustila sondu Vikram na Mjesečev južni pol, podstakavši izlive nacionalnog ponosa i naglasivši novu svemirsku trku u kojoj učestvuje privatni sektor, prenosi "Hina".

Misija Japanske agencija za istraživanje svemira (JAXA) zakazana je za četvrtak. Raketa H-IIA, koja nosi Pametan lander za istraživanje Mjeseca (SLIM), s nadimkom "Mjesečev snajper", poletjeće iz svemirskog centra Tanegašima, u južnom Japanu, objavio je Mitsubishi Heavy Industries (MHI), koji proizvodi rakete H-IIA.

SLIM je malen i lagan uređaj visine 2.4 metra, širine 2.7 metara i dužine 1.7 metara, težine oko 700 kilograma.

"Mjesečev snajper" bi se trebao spustiti na površinu bliže strane Mjeseca, kod lunarne ravnice Mare Nectaris.

Misija ima za cilj spustiti lagano, jeftino svemirsko vozilo na Mjesec, unutar 100 metara od predviđenog mjesta slijetanja, korištenjem naprednog vizualnog navigacijskog sistema, navodi "Al Jazeera". Misija vrijedna 100 miliona dolara bi trebala stići na Mjesec do februara.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije