Svemir

Kakav je to gel pronađen na Mjesecu

Kakav je to gel pronađen na Mjesecu
Foto: pixabay.com | Kakav je to gel pronađen na Mjesecu
N.N.

Kineski naučnici identifikovali su hemijski sastav i utvrdili moguće porijeklo misteriozne supstance u vidu gela, pronađene na Mjesecu 2019. godine.

Tamnozeleni materijal prvi je primijetio kineski  rover "Jutu-2" tokom istraživanja terena u blizini kratera Von Karman, poznatog mjesta na Mjesecu koje u prečniku ima oko 150 kilometara.

 

Nova analiza grupe istraživača sa Kineske akademije nauka potvrđuje da ta supstanca zapravo nije gel već tvrdo i staklasto mineralno jedinjenje koje se rastopilo i promijenilo strukturu na visokim temperaturama.

Tim ga je specifično identifikovao kao neku vrstu stijene koja je formirana od dijelova minerala koji su "spojeni pomoću neke spoljne sile".

Kako u timu naučnika kažu, supstanca je "nastala spajanjem izazvanim udarom".

Supstancu su prvo primijetili naučnici koji su upravljali roverom "Jutu-2" zbog toga što je bio drastično različit od karakteristika okolnog tla u krateru Von Karman, navodi se u izveštaju u Njuzviku.

U to vrijeme je opisivan kao tamnozeleni materijal i "nalik na gel" zbog slike koju je kamera dobila na kojoj se vidjelo da sija i da se uočljivo razlikuje od okolnog suvog Mjesečevog tla.

Neki istraživači su predložili tumačenje prema kojem ta supstanca potiče iz vulkanske aktivnosti, ali kineski su naučnici kasnije zaključili da na Mjesecu nije bilo aktivnih vulkana tokom više od tri milijarde godina.

Umjesto toga, tim je utvrdio da je supstanca mješavina pagioklaze, bjeličasto-sivog kristala, silikata, gvožđe-magnezijuma, olivina i piroksena, koji su svi rastopljeni i pomiješani zajedno uz jaku temperaturu nastalu usljed udara asteroida.

Naučnike ipak još uvijek zbunjuje način na koji je ta supstanca završila u krateru Von Karman, a gde i kada se udar asteroida dogodio takođe još uvijek nije poznato.

(RTS)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije