Svemir

Kineski satelit možda pada na Zemlju za koji sat

Kineski satelit možda pada na Zemlju za koji sat
Foto: N.N. | Kineski satelit možda pada za koji sat

Kineski satelit "Tiangong 1", koji, zbog kvara, nekontrolisano pada ka Zemlji, mogao bi već narednih sati da uđe u atmosferu naše planete, mada je mala vjerovatnoća da će neki njegov dio pasti na tlo.

Očekuje se da se kineska svemirska laboratorija raspadne prilikom ulaska u atmosferu i sagori od trenja, pa naučnici procjenjuju da njeni dijelovi predstavljaju samo neznatan rizik po ljude na Zemlji.

"Tiangong 1", 10,4 metra duga i 8,5 tona teška svemirska laboratorija, lansirana je 2011. godine, kao eksperimentalna platforma za veće projekte u okviru ambicioznog plana Pekinga da do 2023. godine ima stalnu svemirsku stanicu u Zemljinoj orbiti.

Evropska svemirska agencija procjenjuje da će se to dogoditi do ponedjeljka ujutru po srednjoevropskom vremenu, prenosi AP.

Kalifornijska korporacija Aerospace predviđa da će "Tiangong 1", koji na kineskom znači "Nebeska palata", pasti na Zemlju u periodu između 2:18 i 4:18 poslije ponoći, u istoj vremenskoj zoni.

I dalje nije izvjesno gdje bi moglo doći do pada, pošto mjesto eventualnog pada pokriva veći dio planete Zemlje - između 43 stepena sjeverne i 43 stepena južne geografske širine - i uključuje veći dio SAD, Kinu, Afriku, južnu Evropu, Australiju u Južnu Ameriku.

Na sjevernoj polulopti, sigurno su pošteđeni sjeverni dio Evrope, Rusija i Kanada.

AP navodi da se očekuje se da samo 10 odsto kineskog satelita preživi ulazak u atmosferu, uglavnom teži dijelovi.

Vjerovatnoća da neko tom prilikom strada procijenjena je na jedan prema hiljadu milijardi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije