Svemir

Pratite nas na Google news

Koje su šanse da pronađemo dokaz da je na Marsu nekada bilo života

Koje su šanse da pronađemo dokaz da je na Marsu nekada bilo života
Foto: N.N. | Koje su šanse da pronađemo dokaz da je na Marsu nekada bilo života
N.N.

Kada NASA 2021. na Crvenu planetu pošalje novi rover, cilj će mu biti da pronađe dokaz da je tamo nekada bilo života.

Biće lakše da pronađemo znake nekadašnjeg života na Marsu, nego što bismo to uradili na Zemlji, kažu naučnici koji rade na sljedećoj NASA misiji.

Njihov novi robot trebalo bi da 2021. sleti na Crvenu planetu, a imaće specifičan cilj - da pronađe dokaz o nekadašnjem životu.

Dokaze će tražiti u kamenjima starim i do 3,9 milijardi godina.

Teško je potvrditi da je tada bilo života i na Zemlji, kažu naučnici, ističući da bi to na Marsu moglo da bude nešto lakše.

Kako? Tako što su na Zemlji kroz istoriju postojali određeni prirodni procesi koji uništavaju takve dokaze u kamenjima i mineralima, a kojih na Marsu odavno nema.

"Na primjer, ne vjerujemo da Mars ima tektonske poremećaje koje je Zemlja imala kroz čitavu istoriju", kaže Ken Viliford iz NASA-e.

"Većina 'podataka' sa kamenja je uništila subdukcija - povlačenje jedne tektonske ploče pod drugu - u okeanima. Osim toga, i kamenje koje je na površini se stalno krnji i zagrijeva, čega na Marsu nema.

"Tako da, paradoksalno, postoji mogućnost da je veoma staro kamenje na Marsu bolje očuvano čak i od onog mlađeg na Zemlji".

Novi rover biće na Marsu spušten u blizini jezera Krater, gdje je satelitskim posmatranjem utvrđeno da je nekada bilo duboko jezero.

Naučnici se nadaju da će prisustva mikroba koji žive u ili oko vode biti u sedimentima na tom području.

Ključna meta biće deponije karbonata koje bi izgledale u skladu sa onim što je na obali jezera.

Rover će izabrati najbolje mjesto uz obalu i iz zemlje izvući uzorke koji se odmah mogu spakovati u kanistere i ostaviti na zemlji da ih neko kasnije pokupi.

NASA i ESA zato planiraju zajedničku misiju na Mars kako bi pokupili 40-ak uzoraka, a koja će se vjerovatno dogoditi početkom 2030-ih.

Vozilo će biti bliska kopija robota Kjurioziti, koji je sletio na Mars 2012. godine.

Koristiće istu "Skajkrejn" tehnologiju koja je pomogla da prethodna mašina sleti sa velikom preciznošću, ali uz jedan važan dodatak.

Naučnici su sada razbili još bolji sistem navigacije, koji će dodatno poboljšati preciznost slijetanja.

(BBC News na srpskom)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije