Svemir

Kvar na novoj Boeingovoj kapsuli, mora na Zemlju

Kvar na novoj Boeingovoj kapsuli, mora na Zemlju
Foto: Ilustracija | Kvar na novoj Boeingovoj kapsuli, mora na Zemlju

Nova Boeingova svemirska kapsula Starliner biće vraćena na Zemlju u roku od 48 sati i neće izvršiti svoju misiju pristajanja na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), objavio je u danas Boeing nekoliko časova nakon lansiranja kapsule, što je velik udarac za tu kompaniju i NASA.

Starliner je lansiran jutros bez posade iz Cape Canaverala na Floridi, ali se nakon razdvajanja rakete dogodio informatički kvar u uređaju za mjerenje vremena, rekao je Jim Bridenstine iz NASA na konferenciji za novinare u svemirskom centru Kennedy.

"Zbog te anomalije letjelica je imala drugačije vrijeme od stvarnog vremena", objasnio je.

Potrošila previše goriva

Automatski pilot Starlinera pokušao je letjelicu repozicionirati i ona je pritom potrošila previše goriva, dodao je.

Boeingovi inženjeri postavili su letjelicu u novu orbitu.

"To će nam omogućiti da je vratimo u White Sands u roku od 48 sati", rekao je Džim Čilton, potpredsjednik za svemir u Boeingu.

White Sands se nalazi u Novom Meksiku, na zapadu SAD-a. Još se ne zna kako će taj neuspjeh uticati na daljnji razvoj programa. To je bio prvi pokušaj lansiranja te kapsule.

Starliner, koji može primiti sedmoro astronauta, trebao je NASA astronaute prevoziti na ISS od iduće godine, zajedno s konkurentskom letjelicom SpaceX-a Crew Dragonom, koja je u martu bila uspješno probno lansirana.

(index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije