Svemir

Pratite nas na Google news

Na Veneri pronađen plin, možda ima i života u oblacima

Na Veneri pronađen plin, možda ima i života u oblacima
Foto: Wikipedia | Na Veneri pronađen plin, možda ima i života u oblacima
N.N.

Tragovi plina otkriveni su u atmosferi Venere. Riječ je o iznenađujućem otkriću fosfina koje bi moglo nagovijestiti nepoznate procese koji se događaju na Veneri.

Ovo otvara mogućnost da bi u oblacima u Veneri mogli biti živi organizmi.

U časopisu "Nature Astronomy" objavljeni su detalji promatranja fosfina na Veneri, kao i istraživanja koje je provedeno kako bi se pokušalo pokazati da ova molekula može imati prirodno, nebiološko porijeklo.

S obzirom na sve što znamo o Veneri i uslovima koji tamo postoje, još niko nije uspio opisati abiotski put do fosfina, ne u količinama koje su otkrivene. To znači da životni izvor zaslužuje razmatranje, piše BBC.

"Tokom cijele karijere bio sam zainteresovan za potragu za životom u svemiru, tako da sam jednostavno oduševljen da je to uopšte moguće", rekao je profesor Greaves i dodao:

"Ali, da, iskreno potičemo druge ljude da nam kažu što smo mogli propustiti. Naš rad i podaci imaju otvoren pristup, tako funkcioniše nauka."

Fosfin dakle sugeriše na prisutnost života, a sada postoji ideja da postoji život u oblacima Venere. Ali, za sada je riječ tek o ideji.

Fosfin je molekula koja se sastoji od jednog atoma fosfora i tri atoma vodonika. Na Zemlji je fosfin povezan sa životom, s mikrobima koji žive u crijevima životinja poput pingvina ili u okruženjima siromašnim kisikom poput močvara.

Fosfin na Zemlji zapaljiv, ima miris i otrovan je, a proizvode ga bakterije kojima nije potreban kiseonik, poput onih u močvarama, močvarama, mulju ili čak u crijevima životinja.

Fosfor se može pojaviti i kod razgradnje organske tvari.

Venera je po veličini slična Zemlji i često se naziva Zemljinim blizancem, ali zapravo nije, piše CCN.

Riječ je o neobičnoj planeti koju naučnici još uvijek pokušavaju da razumiju. To je naša najbliža planeta, ali vrti se unazad u poređenju s drugim planetima.

Gusta atmosfera planete pomaže zadržavanju toplote, a površina mu je dovoljno vruća da se topi olovo.

(Index.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije