Svemir

Na samo jednoj slici sada možete vidjeti cijeli univerzum (VIDEO)

Na samo jednoj slici sada možete vidjeti cijeli univerzum (VIDEO)
Na samo jednoj slici sada možete vidjeti cijeli univerzum (VIDEO)

Koncept cijelog poznatog, vidljivog univerzuma sa Sunčevim sistemom u središtu jedan umjetnik uspio je da prikaže na samo jednoj slici.

Sunčev sistem okružuju unutrašnje i spoljašnje planete, Kajperov pojas, zvijezda Alfa Kentauri, Persejev krak, galaksija Mliječni put, galaksija Andromeda i druge obližnje galaksije, kosmička mreža, kosmičko mikrotalasno zračenje i nevidljiva plazma proizvedena prilikom Velikog praska na samom obodu.

Prikaz je djelo muzičara i umjetnika Pabla Karlosa Budasija, a zasnovan je na logaritamskim mapama univerzuma koje su napravili naučnici Univerziteta u Prinstonu, kao i na fotografijama koje je stvorila NASA na osnovu posmatranja putem teleskopa i rovera.

Prinstonski tim, predvođen astronomima Dž. Ričardom Gotom i Marijem Jurićem, napravio je logaritamsku mapu univerzuma na osnovu podataka prikupljenih u okviru projekta Sloan Digital Sky Survey: više od 15 godina prikupljani su podaci pomoću širokougaonog optičkog teleskopa od 2,5 metara Opservatorije Apač-Point u Novom Meksiku, da bi na osnovu njih naučnici napravili najdetaljnije trodimenzionalne mape univerzuma u istoriji, uključujući i spektre više od tri miliona astronomskih objekata. Tim iz Prinstona obavio je mape još 2005. u časopisu "Astrophysical Journal".

Iako su izuzetno korisne, na njima baš i nema bogzna šta da se vidi, pa je Pablo Karlos Budasi odlučio da ih učini privlačnijim. On je došao na ideju da ih pretvori u ogroman krug dok je pravio heksaflagone za sina. Heksaflagoni su papirni poligoni sa varljivim brojem lica - vjerovatno ste ih pravili kao djeca, a da niste znali njihovo pravo ime.

“Dok sam crtao heksaflagone za rođendansku proslavu moga sina, počeo sam da crtam centralne prikaze kosmosa i Sunčevog sistema”, izjavio je Budasi za “Tech Insider”.

“Toga dana se rodila ideja logaritamskog prikaza i u narednih nekoliko dana uspio sam da ga sklopim pomoću fotošopa, koristeći slike NASA i strukture koje sam sam napravio”.

Video prikazuje galaksiju Mliječni put u relaciji prema 100.000 susjednih galaksija:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije