Svemir

Najambicioznija svemirska misija naredne godine - skoro pa slijetanje na Sunce

Najambicioznija svemirska misija naredne godine - skoro pa slijetanje na Sunce
Foto: Pixabay/Ilustracija | Najambicioznija svemirska misija naredne godine - skoro pa slijetanje na Sunce

Za nešto manje od godinu dana, Nasina solarna sonda Parker proletjeće pored Sunca pri brzini od 195 kilometara u sekundi.

Nikada do sada nijedan objekat napravljen ljudskom rukom nije išao toliko brzo niti prišao tako blizu Sunca - 6,1 milion kilometara udaljenosti.

"Skoro pa slijećemo na zvijezdu. Ovo će biti monumentalno dostignuće za čitavo čovječanstvo. Ovo je jednako slijetanju na Mjesec 1969. godine", kaže za Bi-Bi-Si Nour Rauafi, sa Univerziteta DŽons Hopkins.

Brzina koju će sonda Parker postići dolazi od ogromne gravitacione vuče koju osjeća dok se približava Suncu. Brzina koju će postići slična je onoj kojom bi se od Njujorka do Londona stiglo za manje od 30 sekundi.

Misija sonde Parker jedna je od najambicioznijih misija do sada pokrenutih.

Lansirana 2018. godine, njen cilj je da iznova i iznova, sve bliže i bliže, kruži oko Sunca. Manevar koji se planira krajem 2024. godine dovešće sondu na samo četiri odsto razdaljine Zemlje od Sunca.

Izazov pred sondom je ogroman. Kada bude prolazila na najbložoj tački od Sunca, trpeće temperaturu od 1.400 stepeni Celzijusa.

Strategija je da sonda stigne i "pobjegne" brzo, vršeći mjerenja pomoću velikog broja instrumenata ispod njenog debelog toplotnog štita. Naučnici se nadaju podacima kojima će moći da odgonetnu neke od ključnih solarnih procesa.

Glavni od njih je da objasne koronu, odnosno spoljnu atmosferu Sunca, koja prkosi nekim fizičkim zakonima. Tako je temperatura fotosfere, površine Sunca, oko 6.000 stepeni, dok temperatura korone može da dostigne i nevjerovatnih milion stepeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije