Svemir

Kina uspješno postavila u lunarnu orbitu relejni satelit za buduća istraživanja

Kina uspješno postavila u lunarnu orbitu relejni satelit za buduća istraživanja
Foto: Pexels/Ilustracija | Kina uspješno postavila u lunarnu orbitu relejni satelit za buduća istraživanja

Kina je uspješno postavila u lunarnu orbitu relejni satelit Queqiao-2 za buduća istraživanja Mjeseca, a satelit je nedavno završio testove komunikacije u orbiti, saopštila je Kineska nacionalna svemirska uprava (CNSA).

U saopštenju se navodi da funkcije i performanse satelita ispunjavaju zahtjeve misije i da on može da pruži usluge prenosa komunikacije za četvrtu fazu kineskog projekta istraživanja Mjeseca i buduće misije istraživanja Mjeseca u Kini i drugim zemljama, prenosi agencija Sinhua.

Satelit je uspješno završio test komunikacije 6. aprila sa robotskom svemirskom letjelicom Čang'e-4 koja sada sprovodi misiju istraživanja na suprotnoj strani Mjeseca, a od 8. do 9. aprila sproveo je testove komunikacije sa sondom Čang'e-6 koja tek treba da bude lansirana, prenosi Tanjug.

Satelit Queqiao-2 lansiran je 20. marta i ušao je u svoju ciljnu lunarnu orbitu 2. aprila.

Dva satelita za testiranje komunikacione i navigacione tehnologije, Tiandu-1 i Tiandu-2, poslata su u svemir zajedno sa Queqiao-2.

Oni su 29. marta ušli u svoje ciljne orbite i razdvojili se 3. aprila, a sada sprovode seriju testova iz komunikacija i navigacije, navodi se u saopštenju.

Satelit Queqiao lansiran je 2018. godine za relejne komunikacije Zemlja-Mjesec, a orbita Queqiao-2 bliža je Mesecu, što u velikoj mjeri poboljšava brzinu prenosa podataka, ističe se u saopštenju.

Navodi se da je Queqiao-2 takođe značajno poboljšao svoju pokrivenost komunikacije na južnom polu Mjeseca u odnosu na Queqiao.

Queqiao-2 će u budućnosti pružati usluge prenosa komunikacije za lunarnu sondu Čang'e-4 i misiju Čang'e-6, kao što je planirano, i sprovesti naučna istraživanja.

Raspoređivanje relejnog satelita Queqiao-2 ključni je korak za buduće kineske misije istraživanja Meseca, navodi Sinhua.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije