Svemir

Nakratko izgubljena kontrola nad međunarodnom stanicom

Nakratko izgubljena kontrola nad međunarodnom stanicom
Foto: Ilustracija | Nakratko izgubljena kontrola nad međunarodnom stanicom
N.N.

HJUSTON - Međunarodna svemirska stanica (MSS) nakratko se rotirala bez kontrole kada su se neplanirano uključili motori novog ruskog modula "Nauka", koji se spojio sa njom nekoliko sati ranije, saopštili su zvaničnici američke Nase.

Sedmočlana posada MSS-a ni u jednom trenutku nije bila u opasnosti, saopštila je Nasa, a istu informaciju je prenijela i ruska državna agencija RIA. Posadu čine dva ruska kosmonauta, tri astronauta Nase, i po jedan astronaut iz Japana i Francuske.

Zbog ovog događaja Nasa je odgodila najmanje do 3. avgusta planirano lansiranje nove "Boingove" kapsule "starlajner CST-100" do orbitalne stanice.

"Starlajner" je trebao da bude lansiran danas na raketi "atlas 5" iz Svemirskog centra Kenedi u Floridi.

Problem na Međunarodnoj stanici nastao je oko tri časa nakon pristajanja modula "Nauka", dok je kontrola misije u Moskvi izvodila proceduru "rekonfiguracije" nakon spajanja, objavila je Nasa.

Motori modula neočekivano su se uključili i čitava Stanica je izbačena iz normalne orbitalne pozicije na visini od oko 400 kilometara iznad zemlje. Direktor misije proglasio je uzbunu.

Neočekivano odstupanje Stanice od uobičajene pozicije detektovali su automatski senzori na Zemlji, a 15 minuta kasnije proglašen je "gubitak kontrole nad letom", rekao je DŽoel Montalbano, menadžer Nasinog programa za MSS.

Timovi na Zemlji uspjeli su da preuzmu kontrolu nad orijentacijom Stanice aktiviranjem motora drugog modula, rekli su zvaničnici američke agencije.

Stanica je odstupala od svoje pozicije tempom od oko pola stepena u sekundi. Motori modula "Nauka" potom su isključeni, Stanica je stabilizovana i njena orijentacije je obnovljena na prvobitnu poziciju, saopštila je Nasa.

Dmitrij Rogozin, šef ruske svemirske organizacije Roskosmos, rekao je da je na MSS-u sada sve u redu i da se posada odmara.

"Sve je u redu na MSS-u. Posada se odmara. Preporučujem da i vi uradite isto", napisao je Rogozin na "Tviteru", a prenosi TASS.

Ruska aegencija navodi da su se motori "Nauke" iznenada uključili u 19.45 časova po moskovskom vremenu i da se stanica zarotirala za 45 stepeni u odnosu na normalnu orijentaciju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije