Svemir

Naučnici napravili prvu geološku mapu Mjeseca

Naučnici napravili prvu geološku mapu Mjeseca
Foto: N.N. | Naučnici napravili prvu geološku mapu Mjeseca

Ako ste se ikad zapitali što tačno kriju svjetle i tamne mrlje na Mjesecu, USGS (United States Geological Survey) nedavno je izbacila najnoviju mapu koja će pomoći u objašnjavanju istorije najbližeg Zemljinog kosmičnog saputnika.

Po prvi put u modernoj istoriji uspješno je mapirana i klasificirana cijela površina Mjeseca. Iza projekta, pored USGS-a, stoje i saradnici iz NASA-e i Lunar Planetary Institute-a.

Mjesečeva mapa pod imenom 'Unified Geologic Map of The Moon' (Objedinjena geološka mapa Mjeseca) služiće kao definitivni nacrt Mjesečeve površinske geologije za buduće misije sa Zemlje te će postati jedan od najvažnijih alata za međunarodnu naulnu zajednicu, obrazovanje i javnost. Konačno, mapa je dostupna i u digitalnom obliku gdje u iznenađujućem detalju prikazuje Mjesečevu površinu (u omjeru 1:5.000.000).

“Ljudi su oduvijek bili fascinirani Mjesecom, kao i našim potencijalnim povratkom na njegovu površinu. Upravo zbog toga je predivno vidjeti kako USGS NASA-i pomaže stvoriti resurs koji će pomoći pri

Kako bi uspjeli stvoriti novu digitalnu mapu Mjeseca, naučnici su morali koristiti podatke sakupljene tokom šest misija na Mjesec iz ere Apolla te ih nakon toga uskladiti s informacijama dobijenima iz nedavnih satelitskih misija. Starije mape su se morale ponovno nacrtati kako bi se uskladili sa podacima očitanima modernom tehnologijom, samim time očuvavši dosadašnja promatranja i interpretacije.

USGS je pored spajanja starih i novih podataka morao razviti objedinjene definicije stratigrafije - analize strukture kamenitih slojeva na Mjesecu. Time su, prenosi phys.org, riješili niz problema uzrokovanih pogrešnim nazivima različitih vrsta kamenja čiji opisi i starost nisu bili dosljedni.

“Ova mapa je rezultat projekta koji je trajao nekoliko vijekova. Ona pruža vitalne informacije za nova naučna istraživanja povezavši istraživanje određenih lokacija s ostatkom Mjesečeve površine”, naglasio je glavni autor rada, geolog Kori Fortezo.

Podaci o visini Mjesečevog ekvatora dobijeni su zahvaljujući kameri za teren instaliranoj na SELENE misiji koju je vodila japanska svemirska agencija JAXA. Topografija sjevernog i južnog pola rekonstruisana je uz pomoć podataka koje je sakupio NASA-in laserski mjerni instrument smješten na Lunar Orbiteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije