Svemir

Neočekivano otkriće: Merkur je bio pogodan za život?

Neočekivano otkriće: Merkur je bio pogodan za život?
Foto: Pixabay | Neočekivano otkriće: Merkur je bio pogodan za život?

Ljudi su se u svojoj potrazi za životom izvan Zemlje, najčešće fokusirali na sebi najbliže planete i svemirska tijela - Mjesec i Mars. Ali studija objavljena u Scientific Reports otkriva kako postoji, iako mala, šansa da je i Merkur mogao biti pogodan za život.

Kakav život? E, to je već pravo pitanje.

Naime, autori studije ističu da su njihova istraživanja i analize površine pokazala kako Merkurova haotična površina nije rezultat potresa, već da su pukotine u kori nastale pretvaranjem tečnosti, koja se nalazila ispod nje, u paru i izbijanjem na površinu.

Ako je ta tečnost bila voda, to bi moglo značiti da je ispod površine Merkura bio moguć život.

"Naši rezultati ukazuju na to da je rana kora Merkura mogla sadržavati mješavinu organskih spojeva i leda, koji je dehidriran ili hemijski promijenjen zbog magnetskog i solarnog zagrijavanja, osim u trajnim sjenama polarnih kratera. Metastabilni i potencijalni životni uslovi mogli su se razvijati epizodno ili postojati unutar tih materijala u kori, što bi produbilo zone pogodne za život bliže Suncu, odnosno na Merkuru, kao i na drugim sličnim mjestima u Sunčevom sistemu, stoji u zaključku studije

Iako su naučnici veoma oprezni i ne žele definitivno reći da je na Merkuru jednom davno postojao život, otkriće ovih elemenata moglo bi im pokazati u kom smjeru trebaju dalje istraživati kako bi potvrdili ili opovrgnuli tu svoju tvrdnju.

(Scientific Reports/Zimo.dnevnik.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije