Svemir

Nova studija: Dva satelita Urana možda imaju aktivne okeane

Nova studija: Dva satelita Urana možda imaju aktivne okeane
Foto: Pixabay | Nova studija: Dva satelita Urana možda imaju aktivne okeane

​NASA-in svemirski brod Voyager 2 proletio je pored Urana 1986. godine na svom beskrajnom putovanju u dubine svemira - šaljući nazad na Zemlju jedine slike ledenog giganta i njegovih satelita koje imamo.

Ponovnom analizom podataka koje je Voyager 2 prikupio prije skoro 40 godina sugeriše da dva satelita Urana mogu imati aktivne okeane ispod svojih smrznutih površina.

Ako se dokaže da tečni okeani postoje ispod površine Uranovih satelita, mogli bi da se dodaju na listu potencijalnih domaćina života.

Naučnici vjeruju da Miranda i Arijel, najmanji i drugi najmanji od pet glavnih Uranovih mjeseca, izbacuju paru - za koju vjeruju da potiče iz podzemnih okeana.

Objavljujući nalaze u časopisu Geophysical Research Letters, tim predvođen Laboratorijom za primijenjenu fiziku Džons Hopkinsa (APL) rekao je da sateliti "dodaju plazmu u svemirsko okruženje preko nepoznatog i misterioznog mehanizma" – što bi se moglo pripisati okeanima.

"Nije neuobičajeno da su mjerenja energetskih čestica preteča otkrivanja svijeta okeana", rekao je Ijan Koen, naučnik u APL-u i vodeći autor nove studije.

Podaci koji ukazuju na mogućnost podzemnih okeana potiču iz podataka o česticama i magnetnom polju koje je Voyager 2 poslao prije toliko godina.

Ovi podaci dali su neke od prvih nagovještaja da su Evropa i Encelad imali okeane, javlja Euronews.

Voyager 2 je jedina ljudska svemirska letjelica koja je posjetila Uran - a rastuće interesovanje za povratnu misiju na Uran, ali i Neptun dovelo je do toga da nekoliko istraživačkih timova ponovo pogleda stare podatke.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije