Svemir

Novo modularno odijelo za astronaute

Novo modularno odijelo za astronaute
Foto: N.N. | Novo modularno odijelo za astronaute
Srna

MOSKVA - Ruska Kompanija za istraživanje i proizvodnju "Zvezda" planira da započne razvijanje novog modularnog odijela za astronaute u 2019. godini, izjavio je glavni dizajner i glavni izvršni direktor kompanije Sergej Pozdnjakov.

On je rekao da će kompanija, nakon potpisanog ugovora sa ruskom Raketno-kosmičkom korporacijom "Energija", pripremiti prijedlog za novo odijelo za astronaute i da će ove godine odrediti njegov izgled i započeti rad.

"Pripremićemo prijedlog za novo svemirsko odijelo. Ove godine ćemo sigurno da formulišemo njegov izgled i da započnemo rad. Nadamo se da će ove godine biti potpisan ugovor, najvjerovatnije sa kompanijom 'Energija'", istakao je Pozdnjakov.

Pozdnjakov kaže da će se novo odijelo za astronaute koristiti za šetnju u svemiru sa Međunarodne svemirske stanice /MSS/ i za slijetanje na Mjesec, iako će za drugi slučaj biti potrebno izvršiti izmjene na odijelu.

On je naglasio da bi gornji dio odijela za slijetanje na Mjesec trebalo skratiti i da će se vjerovatno prilagoditi otvor, jer je dio torza koji pokriva noge najvažniji, zbog toga što stepen pokretljivosti treba da bude veoma visok.

Pozdnjakov je, međutim, napomenuo da osnovni koncept odijela ostaje isti, javio je TASS.

Dizajner je dodao da će za razvoj novog odijela biti potrebno nekoliko godina, s obzirom na "ciklus razvoja i testiranja", i da je kompanija "Zvezda" već pripremila nezvanični prijedlog projekta za kompaniju "Energija".

Ruski članovi MSS-a vrše svemirske šetnje u odijelima "orlan", koje nije dizajnirano za upotrebu na površini planeta.

"Orlan" se od prethodnih verzija razlikuje po tome što je hermetički pokrivač napravljen od izdrživog materijala sa visokom tehnologijom, kao i po novom automatizovanom sistemu vodenog hlađenja, koji održava najprijatniju temperaturu za astronauta u odijelu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije