Svemir

Pronađena potencijalna Superzemlja

Pronađena potencijalna Superzemlja
Foto: Ilustracija | Pronađena potencijalna Superzemlja
N.N.

U 2016. godini astronomi su pronašli potencijalnu planetu za stanovanje nazvanu Proxima b oko zvijezde Proxima Centauri koja je udaljena samo 4,2 svjetlosne godine od Zemlje.

Sada su naučnici naišli na drugi signal za koji vjeruju da pripada Superzemlji koja orbitira oko iste najbliže zvijezde.

Proxima Centauri je najbliža zvijezda Suncu koja koegzistira s binarnom zvijezdom u Alpha Centauri. Proxima Centauri je crvena patuljasta zvijezda poznata kao patuljak M klase i u blizini je svijetle binarne zvijezde Alpha Centauric AB.

Sve ove zvijezde čine slabašno sazviježđe Centaura koje se okom ne mogu vidjeti, prenosi "Klix.ba".

Nakon otkrića prve planete oko Proxime Centauri, istraživači su nagađali o postojanju druge planete u sistemu. Astronomi su koristili Aliamov veliki milimetar (submilimetarski niz teleskopa u Čileu) kako bi pratili svjetlosne signale za koje je postojala naznaka da dolaze iz tog pravca.

Autori nove studije, objavljene u srijedu u časopisu Science Advances, uspjeli su istražiti više od 17 godina podataka radijalne brzine iz dobro proučenog zvjezdanog sistema i utvrditi pripada li signal planeti u orbiti.

Kako piše "CNN", zvijezde ne miruju u potpunosti kada ih okružuju planete, one se kreću u malim krugovima kao odgovor na povlačenje gravitacije sa planeta. Ti pokreti mijenjaju svjetlosnu talasnu dužinu zvijezde, prelazeći između crvene i plave ovisno o lokaciji planete. Praćenje ovakvih pomaka astronomima može pomoći u pronalaženju novih planeta.

Istraživači ne isključuju mogućnost da je signal mogao biti posljedica aktivnosti magnetnog polja zvijezde, međutim, signal koji su pratili javljao se u periodu od 1.900 dana što je jak pokazatelj da je planeta prisutna.

Druga novootkrivena planeta Proxima c podsjeća na Superzemlju sa većom masom od Zemljine, ali manjom od Urana i Neptuna. Istraživači procjenjuju da ona završava orbitu Proxime Centauri na svakih 5,2 zemaljskih godina.

Prva pronađena planeta Proxima b, šest puta je manja i 30 puta bliža zvijezdi što je takođe čini toplijom, objasnili su istraživači.

Proxima b je 1,3 puta veća od Zemlje i orbitira oko njene zvijezde svakih 11,2 dana. Nalazi se u bliskoj orbiti Proxime Centauri što je samo pet odsto udaljenosti između Zemlje i Sunca.

Novootkrivena planeta je intrigantna jer bi daljnje istraživanje moglo otkriti kako se planete sa malom masom formiraju oko zvijezda male mase, istakli su istraživači. Superzemlje se obično formiraju u blizini snježne linije, ali ne i izvan nje, što sugeriše da bi bilo koja voda koja se nalazi na planeti bila zaleđena.

Evropska svemirska agencija Gaia koja simulira 3D misiju galaksije mogla bi pomoći pri detaljnijem otkrivanju signala druge planete i samim tim pružiti više odgovora u budućnosti.

"Proxima Centauri je najbliža zvijezda Suncu. Ovo bi nam otkriće približilo multiplanetarni sistem", rekli su iz Evropske svemirske agencije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije