Svemir

Savjetnik NASA za slijetanje na Mjesec podnio ostavku

Savjetnik NASA za slijetanje na Mjesec podnio ostavku
Foto: Ilustracija | Savjetnik NASA za slijetanje na Mjesec podnio ostavku

Specijalni savjetnik direktora američke svemirske agencije Nasa Mark Siranđelo, zadužen za strategiju za novo slijetanje na Mjesec do 2024. godine, podnio je ostavku zbog unutrašnjih sukoba i slabe podrške Kongresa.

Direktor Nase Džim Brajdenstin potvrdio je da je Siranđelo, koji je imenovan za savjetnika prije šest nedjelja, podnio ostavku zbog toga što je Nasa odustala od plana za reorganizaciju i nedostatka podrške u Kongresu, prenosi Rojters.

Nova misija nazvana je "Artemis", po grčkoj boginji lova i Mjeseca i bliznakinji boga Sunca Apolona Artemidi.

Agencija navodi, pozivajući se na dva anonimna izvora, da Siranđelo podnosi ostavku pošto su kongresmeni odbili da dozvole Nasi da formira poseban direktorat koji bi bio zadužen za nadgledanje budućih misija na Mjesecu i razvoj plana za istraživanje Marsa.

"Prijedlog ovoga puta nije usvojen, tako da nastavljamo s našom trenutnom organizacionom strukturom. Uzimajući u obzir da je Nasa odustala od formiranja novog direktorata za misije, Mark Siranđelo odlučio je da istraži druge prilike", poručio je šef američke svemirske agencije.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa zatražila je od Kongresa da uveća Nasin budžet za iduću godinu za 1,6 milijardi dolara kako bi ponovo sletjeli na Mjesec, više od pola vijeka poslije prve takve misije.

Brajdenstin je u svom saopštenju poručio da Nasa i dalje istražuje koje sve organizacione promjene će morati da sprovede kako bi do 2024. godine poslala novu misiju na Mjesec.

"Ukoliko se 1,6 milijardi ne ostvari, vraćamo se na stari plan, odnosno slijetanje na Mjesec 2028. godine", navodi Brajdenstin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije