Svemir

Staklena bašta leti na Mars

Staklena bašta leti na Mars
Staklena bašta leti na Mars

VAŠINGTON - Rover koji će sletjeti na Mars 2020. godine ponijeće sa sobom "staklenu baštu" u vidu providne kocke, kako bi otpočeli ekperimenti koji će pokazati da li je moguće uzgajanje hrane na "crvenoj planeti".

Naučnici se nadaju da će ovo istraživanje dobro doći prilikom realizacije programa osvajanja Marsa.

Primamljiva je ideja i otvorene "staklene bašte" - da se sjemena zasade direktno u otvoreno tle i da se pokriju providnom folijom. Sjemena bi mogla biti zalivana vodom sa Zemlje.

Ipak, smatraju naučnici, biljka će u tom slučaju, ako se ne smrzne u toku noći, svejedno propasti. Atmosfera planete  sastoji se od ugljen-dioksida uz potpuno odsustvo kiseonika, a on je potreban biljkama u tami.

Osim toga, pritisak na Marsu je  160 puta niži od pritiska na Zemlji. Uz takvu razređenost teško da je moguća razmjena gasa među ćelijama.

U slučaju otvorene "staklene bašte" postoji  rizik da se zemaljski život "pusti" napolje i da se poremeti prvobitna sredina na Marsu.

Zbog toga će staklena bašta biti u potpunosti hermetična, a eksperiment je zamišljen na sljedeći način: u kocki  će se nalaziti dobro zatvoreni vazduh sa Zemlje, voda i 200 sjemena arabidopsisa ( Arabidopsis ). Ova trava je "nezahtjevna" i naučnici je odavno koriste.

Nakon slijetanja rovera na planetu biće uključeno zagrijavanje kocke, a sjemena će biti zalivena vodom. Za 10 do 15 dana ona će proklijati, a za  to  vrijeme  rover za Mars biće nepokretan.

Fotografišući, s vremena na vrijeme, izdanke naučnici će uporediti njihov razvoj sa kontrolnom grupom na Zemlji. Zanimljivo je kako će na ovo uticati sila gravitacije koja je na Marsu tri puta manja od Zemljine, te osvjetljenost i radijacija.

Ispostavilo se da nivo radijacije na površini Marsa nije tako velik – isti je kao u blizini zemljine orbite, gdje leti Međunarodna kosmička stanica.

Kad dobiju potrebne podatke operateri će prestati da griju staklenu baštu i biljke će se neminovno smrznuti.

Mnogi  intresuje zašto se odmah umjesto trave ne bi uzeo grašak koji bi u ishrani koristili budući stanovnici Marsa?

Naučnici objašnjavaju da grašak nije tako otporan ne uticaj nepovoljnih faktora, a  zaključci poslije eksperimenta sa travom  mogu se primijeniti i na druge vrste rastinja.

Po završetku eksperimenta sa biljkama, rover za Mars, pod uslovnim nazivom "Mars-2020“.  pristupiće svojoj osnovnoj misiji – potrazi za tragovima života, kao i prikupljanju uzoraka tla za dalje slanje drugih aparata sa Zemlje.

Osnovu "Marsa-2020“ predstavljaće platforma sadašnjeg rovera "Kjuriositi“, ali će "punjenje“ aparata biti drugačije.

NASA je objavila konkurs za uređaje i već je dobila 58 prijava od naučnih kolektiva iz različitih zemalja. Stručnjaci će od toga izabrati deset uređaja koji će ući u sastav budućeg aparata. NJihov spisak će biti objavljen u junu.

Ruski naučnici  ponudili su provjereni neutronski detektor koji reaguje na vodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije